Vårrus och annat rus

Vårrus och annat rus

Man kan ana vår i luften redan i februari då man läser MN – sömnadskurser som lär ut hur man syr vårkappan och vårfest med modevisning rapporteras det om. Men det är nog inte vårrus utan ett helt annat rus som gripit tag i en man en februarikväll.

”Vild mälaröbo angrep poliser” – så lyder en av rubrikerna i Mälaröarnas nyheter 1967. Det rör sig om en man i 30-årsåldern, bosatt på Mälaröarna som i starkt spritpåverkat tillstånd gått bärsärkargång vid Brommaplan och även polisstationen i Vällingby en kväll. Efter att mannen antastat en rad personer på Brommaplan, släpas han av några vakter till en ”droskbil” och färden går till Vällingby polisstation.

Mannen håller sig inte lugn under färden och väl framme på polisstationen attackerar han en polisman. Till slut lyckas man få in mannen i fyllericell.

”Rättvisan ser mycket strängt på våld mot ordningsvakter och poliser under tjänsteutövning. Brottet är det allvarligaste och kan i sämsta fall rendera bråkmakaren frihetsstraff”, rapporterar MN.

Lite ljusare och gladare nyheter bjuds det förstås också på. Bland annat finner man de första vårtecknen i MN redan i februari månad, då här meddelas att det ska bli stor modeparad på Mälaröarnas Rädda barnenavdelnings vårfest i Tappströmsskolans aula i början av mars. I paraden är det inte bara det senaste skriket som ska visas.

”Fru Ingeborg Hedberg, Drottningholm, har ur privata garderober lånat samman en mängd teater- och maskeradplagg, som illustrerar modets utveckling från 1200-talet och framåt. Elever från Tappströmsskolans nionde klass skall agera mannekänger och fru Hedberg blir själv speaker.”

Vill man själv få till ett moderiktigt slag, ja då kan man anmäla sig till ”Mauds Haute Couture”. Här ges vårkurser i sömnad där man kan lära sig att sy både vårkappa, dräkt och klänning, ja här nämns faktiskt även syförslaget ”en tjusig hatt”.

Kurspriserna ligger på 100 till 200 kronor men deltagarna bestämmer själva hur många tillfällen de ska gå och erbjuds ett engångspris för tre timmar à 20 kronor.

Fylla på kassan kan man göra om man lyckas lösa korsordet ”Kors och tvärs”. Här delas tre pris ut; ett på 50 kronor, ett på 25 kronor och ett på 15 kronor.
Varför inte testa och se om man hänger med i 60-talets korsordsnötter här intill…

EWA LINNROS

Läs också