20 år med kvalitetsfilm

20 år med kvalitetsfilm

För 20 år sedan samlades ett gäng filmintresserade mälaröbor och bestämde sig för att starta en förening som visar kvalitetsfilm för medlemmarna. Nu har Ekerö filmstudio visat uppemot 300 minnesvärda filmer från alla världens hörn.

– Det var Bertil Ståhl som startade föreningen tillsammans med några vänner. Han hade precis flyttat till Ekerö och hade tidigare drivit en filmstudio i Bromma där han bodde, berättar Kerstin Ljunggren, sekreterare sedan många år.

Föreningen ingår i Sveriges förenade filmstudios, en sammanslutning av ett hundratal filmföreningar över hela landet. Genom huvudorganisationen tillhandahålls en lång lista på kvalitetsfilmer för föreningens styrelse att välja bland.

Den första filmen som Bertil Ståhl och hans vänner visade var Det turkiska badet, en turkisk film regisserad av Ferzan Ozpetek. Därefter har många noga utvalda filmer spelats upp på Erskinesalens filmduk.

– Från början anlitade föreningen en jätteduktig och väldigt filmintresserad biografmaskinist som även visade filmerna för Eurostar som drev den ordinarie biografen. Nu är det Caroline som är vår supermaskinist, säger Kay Svanerud, föreningens ordförande och nickar imponerat mot Caroline Björling som är såväl kassör som teknikexperten i gänget.

Även om de tre styrelseledamöterna har svårt att välja ut någon absolut favorit, är det många av filmerna som har gjort minnesvärda avtryck.

– Amarcord av Fellini är en av mina favoritfilmer. Filmen om Ester Blenda Nordström tyckte jag också mycket om, säger Kay.

– Och kommer ni ihåg Pica Pica, filmen om skatorna i Vällingby? Den var ju rolig. Eller Locke som handlade om en man som satt i sin bil och pratade i telefon hela filmen. Den var inte tråkig en sekund, fyller Caroline i.

Idag har föreningen närmare 300 medlemmar, även om det bara är drygt hälften som går och ser filmerna. Det kommer till ungefär lika många som faller ifrån och Kerstin, Kay och Caroline tror att det är svårt att nå de yngre mälaröborna, med tanke på hur aktiva liv många har.

– Ungdomarna tycker inte heller att det är så spännande att gå på bio på Ekerö, vi har ju inte ens popcorn, konstaterar Kerstin skrattande.

Under åren har filmer från såväl Australien som Japan, Sydkorea, Iran och många andra länder visats och alla genrer finns också representerade. Tanken är att bredden ska vara så stor som möjligt och att inte visa filmer som redan varit uppe på programmet. Dessutom försöker de undvika alltför långa filmer, då stolarna är hårda att sitta länge på.

Innan varje film gör någon ur styrelsen eller annan kunnig person, en liten kort beskrivning av filmen, dess historia eller regissören och när filmen är slut sker en betygsättning med hjälp av olikfärgade bönor.

– Oftast är det mest vita bönor, vilket betyder att man gillar filmen. Men det brukar vara minst en svart, undrar om det är samma person som lägger den, funderar Caroline.

LO BÄCKLINDER

Läs också