30-årsjubileum för kammarorkestern

30-årsjubileum för kammarorkestern

Den 1 april firade Ekerö kulturskolas kammarorkester 30-årsjubileum med en konsert späckad med musik från då och nu. Även en del av musikerna kom igen från det förflutna.

– Jag försökte få tag i många av dem som spelat i orkestern under de här åren. Eftersom alla var i tonåren då de var med i orkestern så har de rört på sig en hel del. En bor i Afrika, någon i Kalmar och ytterligare ett par i Schweiz. Vissa hade fortsatt med musik och vidareutbildat sig, några hade spelandet som hobby, medan andra hade lagt spelandet år sidan, berättar Ragnar Bodén, stråklärare på kulturskolan och den som startade orkestern 1987 och som fortfarande leder den.

Några tidigare medlemmar hade möjlighet att vara med på jubileet, däribland Rode Gustavsson på fiol som studerat vid musikkonservatoriet i Köpenhamn och Anna Hansson som spelar kontrabas och har fortsatt sina musikstudier vid Musikhögskolan i Stockholm. Båda dessa gjorde också soloframträdanden under konserten.

– Vi bjöd på ett väldigt varierat program i flera delar. Först var det ett musikhistoriskt parti med musik från medeltid till 1900-talets musik, därefter några solostycken och slutligen ett smörgåsbord av musik som varit populär i orkestern där man kunde höra både filmmusik, swing, rock och folkmusik.

Ragnar Bodén är märkbart berörd av att ha fått möjlighet att dirigera både sina nuvarande och tidigare elever i ett nytt sammanhang.

– Det blev ett väldigt starkt möte mellan mig och musikerna som smittade av sig på publiken. Faktum är att två personer i publiken berättade efteråt att de blev så inspirerade att de tänkte plocka fram sina undanplockade instrument igen.

LO BÄCKLINDER

Läs också