Två EM-silver i sprinter till Lena

Två EM-silver i sprinter till Lena

Närlundabon Lena Axelsson, Sveriges snabbaste kvinnliga veteransprinter, har åter slagit rekord och sprungit hem ett par silvermedaljer i veteran-EM i Madrid.

Den 4 mars blev Lena Axelsson svensk mästare på 200 meter och satte nytt rekord i hennes åldersgrupp på inomhus SM i Västerås. Detta blev svenskt och även nordiskt, rekord när Lena på tiden 26.83 förbättrade Lena Aruhns tre år gamla notering med elva hundradelar.

Annons

Den 18 mars bar det så av till inomhusveteran-EM i Madrid. Hon startade bra med ”försöks- och semifinal” på 60 meter.

– Jag slog det svenska rekordet igen i försöken med 8:13 och sedan igen i semin med 8:12, berättar Lena.  

I finalen på 60 meter kammade hon hem en silvermedalj med tiden 8:13. Etta blev Glare Skervin, Storbritannien på 8:08 och på tredje plats kom Emilia Paunica på 8:16.

Lena Axelsson kom även tvåa på 200 meter.

– Min näst bästa tid som veteran. Det nya nordiska rekordet kom i förrgår i semifinalen, 26.77 sek. Emilia Paunica som vann har ett personbästa på 26:00 som veteran och brukar vinna allt i den här klassen. Jag är otroligt nöjd, säger Lena.

Slutligen blev det stafett, men dessvärre inte i Lenas klass K45 då en av tjejerna i laget inte kunde delta. Därför fick svenskorna springa i klassen K35.

– Det är väldigt tufft att tävla mot Europas bästa som är tio år yngre, flera K35:or från andra länder springer 200 meter på under 26 sekunder. Men det blev en rolig avslutning att få springa i svenskt lag, säger Lena.

I deras lag var de tre stycken som fyllt 45 år och en tjej var i K35. De kom på fjärde plats av sju lag.

EWA LINNROS

Läs också