Lokalhistoriska minnen ”från ett hörn av Ekerö”

Lokalhistoriska minnen ”från ett hörn av Ekerö”

”Minnesfragment från ett hörn av Ekerö” heter en nyutkommen bok, skriven av Jan Byström, Den är utgiven i samarbete med Ekerö Munsö hembygdsförening.

Ett flertal böcker om lokalhistoria har under åren producerats i samarbete med Ekerö Munsö hembygdsförening. Författaren Jan Byström har skrivit flera av dessa. Denna gång skriver han ”personliga reflektioner från uppväxt och en bygd i förändring”, som är bokens undertitel.

Det börjar från hans barndom som utgår från en stuga vid Mälarstranden, ungefär mellan Södran och Lundhagsbadet. Vyerna vidgas successivt och 1950-talet övergår till 1960-talet.

Upplevelser och minnen färgas av Jan Byströms engagemang i Ekerö IK, Ekerö borgarbrandkår och att vara lärare på Tappströmsskolan under dess pionjärår.

Även en inblick ges i hur det var omkring 1970 då kommunerna på öarna sammanslogs till en, det vill säga Ekerö kommun. Boken är rikt illustrerad med bilder från förr. 

– Kan verkligen detta vara av intresse för någon annan än den som minns? Ja, varför inte, om minnena också speglar en intressant period i bygdens utveckling och kan ge olika infallsvinklar på den stora förändring som skett, kommenterar Jan Byström.

EWA LINNROS

Läs också