50 år av tulpanodling

50 år av tulpanodling

För 50 år sedan började Sven och Birgitta Alverbäck att odla sommarblommor i liten skala i Bryggaområdet. Idag producerar företaget 28 miljoner klimatkompenserade tulpaner om året och sortimentet växer för varje år. Lusten att odla är lika stor som någonsin hos familjen Alverbäck.

Den fuktiga luften är tung av av jord- och klorofylldoft. Håkan Alverbäck och dottern Amanda Alverbäck visar runt i de 30 000 kvadratmeter stora lokalerna, där odlingen och skördandet av allt från säsongens tulpaner till den kommande vårens påskliljor, pågår i olika stadier, i olika temperaturer och i olika rum.

Annons

– De här små hattarna plockar vi av för hand, konstaterar Håkan och lyfter med vant handlag av en liten torr rest av en blomlök, för att låta den gröna spetsen på tulpanen få fritt spelrum.

De går raskt igenom kylrummen där mängder av lökar står och väntar på att få spränga sig fram och bli till fylliga blomsterknoppar som sedan hittar vägen ut till landets butiker.

I odlingsrummen skördas tulpaner i flygande fläng och de packas sedan i gnisslande buntar i packningsrummen. Här och var står vagnar med amaryllisar i varierande stadier av knopp och väntar in att julen ska komma lite närmare.

– Vi förändrar sortimentet allt eftersom och försöker ha någon nyhet varje år, men fortfarande står tulpanerna för 60 procent av vår försäljningen. Vi försöker ta hänsyn till miljön så mycket som det går och komposterar all jord och alla lökar hos ett lokalt företag, uppvärmning av växthusen sker med biobränsle och vi använder recirkulering av gödningsvatten. Det som vi inte kan återanvända, klimatkompenserar vi för, säger Amanda.

Det som idag är en verksamhet som omsätter 85 miljoner kronor och som mest sysselsätter ett 80-tal personer, började som ett mycket mindre odlingsprojekt för precis 50 år sedan.
Det var lusten att odla mer än vad de gjort tidigare som fick Sven och Birgitta Alverbäck att flytta till Ekerö från Hässelby-Skälby, med sina tre barn 1968. De hade köpt en fruktodlingen mellan Bryggavägen och Mälaren för att börja odla blommor.

– Det var ett väldigt bra växtklimat här och man fick bra vatten från Mälaren, så det var gynnsamma förutsättningar för att odla. Mamma och pappa tog med gamla växthus från Vällingby och monterade upp här. Det var vid den tiden som tulpanerna gjorde ett genombrott i Sverige också och då kunde man till och med sälja trepack med tulpaner, berättar Håkan.

Själv gick han trädgårdsskola direkt efter sin militärtjänst och började sedan arbeta i familjeföretaget.

Hans egna barn Amanda och Anders har haft växthusen som lekplats som barn, jobbade här under skolledigheterna och idag arbetar de, liksom en av Håkans systrar och en svåger, i företaget.

– Jag har så många härliga minnen från när kusinerna, syskonen, Anders och jag åkte runt här på sparkcyklar under loven och rensade pelargonerna från utslagna blommor, säger Amanda, som idag arbetar med HR-frågor i företaget. Anders arbetar med inköp och planering.

Håkan tycker att det är roligt att två av hans fyra barn bestämt sig för att satsa på familjeföretaget, efter att de tidigare provat på andra vägar i livet.

– Jag förbereder så smått för att lämna över till nästa generation, men jag vill att de ska få en möjlighet att lära sig företaget från grunden.

I samband med jubileet ansiktslyfter Alverbäcks företagets logga och en del av lokalerna blir uppfräschade. Ett nytt växthus är också på projektstadiet. Och säkert är det nog också några nya lökar på väg in i sortimentet.

LO BÄCKLINDER

Läs också