50 år av välgörande arbete

50 år av välgörande arbete

Under 50 år har Lions Färingsö bland annat skramlat med bössor, sålt gödsel, ordnat flygdagar och inspirerat mälaröborna att skänka pengar till välgörande ändamål. De kan med stolthet berätta att inte en enda krona har gått någon annanstans än direkt till de behövande.

Sedan starten 1967 har Färingsö Lions Club idogt arbetat för att samla in pengar till behövande. Dels till de projekt som varit specifika för dem, dels har de även deltagit i många landsomfattande insamlingar.

– Mitt första uppdrag när jag kom med 1973 var att sälja isländsk lava för att få in pengar att skicka tillbaka till dem efter att de varit med om det stora vulkanutbrottet, berättar Ellert Karlsson, mångårig ordförande i föreningen.

Han kan berätta om mycket av det föreningens medlemmar gjort för att samla in pengar under åren. Välbesökta kafédagar på Ekebyhovs slott, försäljning av gödsel, loppmarknader och skramlande bössor har lockat mälaröborna att lätta på plånboken.

– Under två år ordnade vi flygdagar på Skå flygfält, men det blev för mycket trafik dit, så polisen sa stopp till slut, berättar Ellert Karlsson.
Själv var han, liksom sin föregångare Gösta Lindgren, också ordförande i Lions Sverige under en period och har deltagit i såväl nationellt som internationellt arbete.

– När tioöringarna togs bort hade vi insamling och jag satt i TV och räknade tioöringar under elva lördagar i sträck. Vi fick ihop 6,7 miljoner kronor den gången.

En hel del resor i föreningens namn har han också hunnit med. Alla dock betalade med egna pengar då föreningens stadgar säger att alla insamlade pengar ska gå oavkortat till välgörande ändamål.

– Efter tioöresinsamlingen åkte jag med ett TV-team till Indien för att se vad pengarna gjorde för nytta och det var en otrolig upplevelse. Med tanke på att en ögonoperation kostade 60 kronor på den tiden, var det många som blev hjälpta av de insamlade pengarna.

Olle Moberg, föreningens kassör sedan många år, kan berätta mycket om de lokala insamlingarna som ofta har varit ämnade att stötta olika verksamheter i Sri Lanka.

– Precis efter tsunamikatastrofen hade vi ett par medlemmar som åkte ner, en resa som var bestämd sedan tidigare. De startade ett stort uppbyggnadsarbete där nere och efterhand har vi upptäckt nya behov som vi har kunnat hjälpa till med, berättar han.

Sjukvård, skolprojekt för flickor och diabetesvård är bara några av alla de områden som de bidragit med pengar till i Sri Lanka. På plats finns lokala Lionsklubbar som ser till att pengarna hamnar där de ska.

Som många andra välgörande föreningar tampas Färingsö Lions Club med en vilja att föryngra och öka på medlemsantalet från det dryga tiotal de har idag. Några nytillkomna medlemmar har de fått under senare tid och nu hoppas de att ännu fler ska hitta dem och ta över stafettpinnen.

– Det har gett mig otroligt mycket att vara med i Lions. Det har varit något meningsfullt att hålla på med och har verkligen gett mig en anledning att stiga upp på morgonen, konstaterar Olle Moberg.

Under året har internationella Lions firat 100-årsjubileum och 2018 är det dags för den svenska organisationen att ha jubileum då det är 70 år sedan den startade.

LO BÄCKLINDER

Läs också