50-åring med musikalisk bredd

50-åring med musikalisk bredd

Mälaröarnas musiksällskap (Mämus) firar 50 år inom musiklivet på Mälaröarna. Det firas bland annat med ett par operakonserter.

Det är inte många kommuner som har en alldeles egen symfoniorkester, men Ekerö har det tack vare Björn Holtsberg som bildade Mämus 1969 på Färingsö.

Björn spelade, dirigerade och administrerade verksamheten under många år och det var också tack vare honom som Herman Palmsalen kom till.

Annons

Den musikaliska bredden i Mämus är och har varit stor med allt från symfoniorkester, jazzband, bleckblåsensembler, gästsolister och dirgenter. Idag har föreningen ett 50-tal medlemmar, Mämus ordförande Eva Liljeros har varit med i 25 år.

  Idag har vi symfoniorkestern och sedan har vi Färingsö nya kammarorkester, Fnyko. Det är musiker som kanske har spelat förut och tagit upp instrumentet igen eller vill pröva på något nytt, berättar Eva.

Hon berättar också att Mämus har gjort en del samkonserter med kulturskolan och en av drömmarna är att de ska samarbeta mer och få flödet från skolan till dem.

Vi träffas i Herrman Palmsalen i Färingsö församlingsgård inför en av symfoniorkesterns repetitioner av de första jubileumskonserterna.

– Vi gör två konserter i samarbete med operastudion på Kulturama. Det är ett program som Jonas Dominique har tagit fram tillsammans med Kulturama. Vi spelar Donizettis Kärleksdrycken och det blir också lite Figaros bröllop, Mozart och lite annat, berättar Eva.

Färingsöbon Jonas Dominique är dirigent, kontrabasist, tonsättare och spelar horn i Mämus. De två första konserterna, den ena i Abrahamsbergskyrkan 30 mars och den andra i Heman Palmsalen 31 mars, dirigeras av Jonas.

Annons

Nästa stora evenemang blir den traditionella Bokskogskonserten i Ekebyhov 15 juni.

– Vi ville ha Ekerö kommun som röd tråd under året. Jonas bor ju på Färingsö och till Bokskogskonserten gästas vi av musikern Karin Renberg som också bor här. Då spelar vi bland annat musik som hon har skrivit och som Jonas arrangerat, säger Eva.

Till höstkonserten 19 oktober kommer sedan basisten Anna Hansson. Hon är i princip uppväxt i Mämus. Mamma Helena har varit konsertmästare många år och pappa Pelle spelar fagott.

– Anna ska göra Jonas Dominiques baskonsert och då har vi ett samarbete mellan symfoniorkestern och Fnyko så då är hela gänget i föreningen med.

Året avslutas med en julkonsert tillsammans med Färingsö församling.

EWA LINNROS

Läs också