Flera byggprojekt på väg att starta

Flera byggprojekt på väg att starta

Ekerös siluett mot Tappströmskanalen kommer så sakteliga att förändras. Det gamla industribyggnaderna i Tappsund är redan rivna. Här ska så småningom bostadsområdet Ekerö strand ta form. Lite längre österut byggs ytterligare ett nytt bostadsområde, Ekerö Brygga. Här kommer huskroppar dyka upp redan fram mot sommaren.

Ungefär tio minuters promenad österut från Ekerö centrum, har markförberedelserna startat för en nytt bostadsområde som kommer att heta Ekerö Brygga. Det är Järntorget som äger marken och som också kommer att bygga här.

– Vi började att rita på det redan 2014. Sedan dess har det pågått med alla processer kring detaljplanen, lantmäteriet med mera. Nu har vi fått beviljat bygglov på de flesta fastigheterna, berättar Lina Jacobsson, projektledare på Järntorget.

– Det är 44 radhus och kedjehus som planeras i bostadsrättsform, alla är 135 kvadratmeter, berättar Sophia Åkerman, mäklare hos Svensk fastighetsförmedling.

– Vi har försökt att ta in naturen i husen med varma toner i klinker och kakel. Fasaderna kommer att vara allt från olika gröna toner till röda, rostiga nyanser. Man kan tänka sig lite som löven skiftar under året, förklarar Lina Jacobsson.

Annons

Några av husen har tomter och altaner, en del altaner är upp mot 100 kvadratmeter. Det är de husen som ligger närmast vattnet.

– Området är också väldigt kuperat så man kan säga att alla har utsikt mot vattnet, säger Lina Jacobsson.

Inga hus har kommit upp ännu, men säljprocessen har redan startat.

Byggnationen kommer att ske i två etapper och den första etappen är nere vid vattnet. Det som ligger närmast är att börja med grunderna till husen.

– Husen är helt byggda i trä och tillverkas i fabrik i en torr miljö. Sedan körs modulerna hit och monteras på plats, berättar Lina Jacobsson.

Redan till sommaren kommer de första husen att komma upp och inflytt blir om ungefär ett år.

I det gamla industriområdet Tappsund, alldeles intill Ekerö centrum, kommer ”Ekerö strand” att byggas av Skanska med cirka 350 bostadsrätter och cirka 120 hyresrätter. Byggstarten ligger under första halvåret 2020 med inflyttning omkring 2021/2022.

Säljstart är beräknad att komma igång hösten 2019.

På Ekerövallen har nu även ALM/Småas förberedande markarbeten för byggnation på området kommit igång.   Här kommer  ett 50-tal kedjehus i två respektive tre våningsplan att byggas med beräknad inflyttning 2021.

I Stenhamra, längsmed södra delen av Klyvarstigen och östra sidan av Vallviksvägen planeras nya bostäder, dels genom avstyckningar och dels genom att ersätta tidigare verksamheter i området.

EWA LINNROS

Läs också