60 arter noterades vid årets artrace

60 arter noterades vid årets artrace

Mälaröarnas ornitologiska förening (MOF) anordnade för nittonde året i rad det populära artrallyt i kommunen.

Den 13 januari gick artracet av stapeln. Mellan klockan 7 och 14 genomfördes artracet i kommunen. Artrallyt är förutom en spännande tävling, en bra genomräkning av Ekerös vinterfåglar. Det hela går ut på att se mest fågelarter under denna tid. Fyra lag och sammanlagt elva personer kom till start och det sågs totalt 60 arter.

– En bra siffra då isen börjar lägga sig runt om våra öar, men några ytor var öppna och gav stora koncentrationer av sjöfågel. Även det fina vädret bidrog till att fåglarna var lite mer rörliga och några sjöng till och med vårstrofer, berättar Gigi Sahlstrand, mälaröbo och yrkesverksam fågelskådare.

Annons

 

På delad förstaplats med 51 arter vardera kom lag ”Rapphönan”, bestående av Marianne Dannbeck, Annika Morberg, Eva Johansson och Gigi Sahlstrand och lag ”MaLi”, där Mats Andersson och Linus Brobacke ingår.

Rapphönan som är ett fristående nationellt nätverk för tjejer som skådar fågel, firar tio år i år. Syftet med Rapphönan är att coacha tjejer som skådar, eller vill börja samt att underlätta för dem att lära känna varandra och engagera sig i fågelföreningarna.

EWA LINNROS

Läs också