Alex från Ekerö vann VM i swimrun

Alex från Ekerö vann VM i swimrun

Ekeröbon Alex Flores vann tillsammans med lagkamraten Fredrik Axegård världsmästerskapen i swimrun ”Ö till ö” i början av september. 

Tävlingen som är en kombination av simning och löpning i 75 kilometer ägde rum i Stockholms skärgård mellan Sandhamn och Utö och 160 tvåmannalag från 25 nationer hade kvalificerat sig. Loppet gick mellan 24 öar och har en total simsträcka på 10 kilometer, resten är löpning.

Alex Flores och Fredrik Axegård kom i mål på 7 timmar 39 minuter och 25 sekunder, vilket var två och en halv minut före silverpristagarna Jonas Ekman Fischer och Lars Ekman.

– Det var inte helt väntat att vi vann, för många kom det nog som en överraskning. Vi har visserligen tränat målmedvetet i tre år och placerat oss högt de senaste åren. För två år sedan kom vi trea och förra året femma. Men det är ändå så mycket som ska falla på plats med bland annat dagsform och taktik för loppet och man kan aldrig kan veta, säger Alex Flores, som till vardags jobbar som läkare på Ekerö vårdcentral.

– Den första känslan när vi gick i mål var en enorm lättnad över att inte behöva springa mer, men den gick snart över i glädje, fortsätter han.

Både han och lagkamraten har familjer och krävande heltidsjobb, men prioriterar träningen högt även om de sällan får tillfälle att träna tillsammans. Simtränar gör Alex ofta i Åkershovs simhall där hans gamla simklubb håller till.

– Om jag slår ut min träning på hela året så blir det ungefär 70 minuter om dagen, det är inte extremt mycket tycker jag även om det är en hobby som tar mycket tid i anspråk, konstaterar Alex som står i startgroparna för både en tävling i Tyskland och en i Cannes.

LO BÄCKLINDER

Läs också