All busstrafik ställdes in

All busstrafik ställdes in

Det kraftiga snövädret i helgen lamslog busstrafiken på Mälaröarna. Många hushåll drabbades också av strömavbrott.

Natten mot söndagen kom cirka 25 millimeter snö och SMHI gick ut med en klass 1-varning. Som mest var 1 700 hushåll utan ström på öarna efter snöfallet. På söndagen var all busstrafik inställd på Mälaröarna och först framåt eftermiddagen kom trafiken igång igen.

– Vi ställer in trafiken av säkerhetsskäl. På mindre vägar längre ut i systemen kan det vara lite dåligt med snöröjningen och där kan det vara halt. Bussarna har vinterdäck, men inte med dubbar. Däcken har ett särskilt mönster som gör att de greppar, men är det glashalt hjälper inte det, säger Claes Keisu, presskomminikatör på SL. 

För resenärer som tvingas ta exempelvis taxi, kan man ansöka om förseningsersättning om man riskerar att bli mer än 20 minuter försenad.

Annons

Framkomligheten påverkar också för utryckningsfordon. Kan de inte ta sig fram finns flera lösningar för dem.

– Vi har platser där man kan gå ner med helikopter i de lägen då det är väldigt svårtillgängligt. Sedan finns en bandvagn hos räddningstjänsten som står beredd dygnet runt, om det skulle vara någon enskild fastighet där det inte går att ta sig in med en ambulans. Sjöräddningssällskapet har också svävare som kan ta sig ut till öarna, vi är ju en skärgårdskommun precis som ytterskärgården, säger Johan Elfver, kommunens kommunikationschef.

Annons

På olika Facebookgrupper erbjöds skjuts och många hjälpsamma bilister plockade upp väntande resenärer vid busshållplatserna. Till redaktionen skickade Fredrik och Ingrid från Drottningholm en eloge till några hjälpsamma själar:

”Veckans fång med rosor vill vi ge till dig med ”energipartner.se” på bilen, som i söndags morse när bussarna inte gick, tog med dig tre personer från Brommaplan, släppte av en i Drottningholm och tog med min dotter och mig. Du körde till och med omvägar för att vi skulle nå våra destinationer. Även ett fång rosor till det transsylvanska ungerskspråkiga par som vi fick åka med tillbaka till Drottningholm och där tog med en av våra grannars döttrar, som förgäves väntat på bussen till Brommaplan.”

 EWA LINNROS

Läs också