Alliansen styr vidare i kommunen

Alliansen styr vidare i kommunen

Årets sista kommunfullmäktigemöte inleddes med Luciatåg från Närlundaskolan. På mötet återvaldes Adam Reuterskiöld (M) till kommunstyrelsens ordförande.

– Ekeröalliansen har lagt ett väl balanserat förslag på hur vi ska hantera den politiska organisationen. Vi har utgått från den existerande organisationen och gjort smärre förändringar. Kommunen växer och därför har vi till exempel föreslagit ett planutskott, sa Adam Reuterskiöld.

– Vi har ett annat förslag från Mälarkoalitionen som vi tycker är väsentligt mer välbalanserat, eftersom det innebär att vi inte ständigt behöver gå på lina och balansera utan att vi faktiskt har ett majoritetsförhållande. Vårt förslag är att vi ska ha jämna nämnder och styrelser eftersom vi vill att det ska finnas en majoritet och inte att vi ska ha vågmästarroller i både arbetsutskott, nämnder, styrelser och fullmäktige, sa Hanna Svensson (S), oppositionsråd.

Ekeröalliansens förslag antogs efter votering.

Annons

Därefter följde en sluten röstning om posten till kommunstyrelsens ordförande. Hanna Svensson fick 19 röster och Adam Reuterskiöld fick 22 röster.

– Jag får tacka för förtroendet och jag hoppas att jag kan förvalta det för alla de som röstade för mig, men också förvalta förtroendet som jag hoppas kunna förtjäna av er som inte röstade på mig. Jag ska naturligtvis föra Ekerös, alla invånares och alla politikers fana så högt som möjligt. Jag hoppas också att alla känner sig välkomna att prata med mig om vad det än må vara, sa Adam Reuterskiöld.

Val till nämnder och styrelser gjordes och en rad motioner behandlades. För ovanlighetens skull fick en av  Socialdemokraternas motioner bifall, en motion om skydd för ”visselblåsare” i Ekerö kommun. Här yrkade  Sverigedemokraterna bifall till Socialdemokraternas motion.

– Enligt statistik är det just den kommunala sektorn där korruption och mutbrott är som vanligast. Sedan förra året finns det en svensk  lag som skyddar arbetstagare som larmar, men den har fått kritik för att vara otydlig. Det kan vara en stark orsak för kommunen att göra det andra kommuner har gjort, att införa ett visselblåsarsystem, sa Jimmy Fors (SD).

Efter tre och en halv timmes möte, var det dags att gå hem.

– Vi har en något annorlunda sammansättning i kommunfullmäktige än vad vi är vana vid. Det här återspeglar också hur det ser ut i andra kommuner och på riksplanet. Men jag tycker ändå att vi har ”good spirit”. Jag ser fram emot 2019 och att det blir lika spänstiga, men vänliga debatter. Jag förutsätter också att ni håller en god ton och att man i nästa termin med schvung och ackuratess, driver debatterna här, avslutade Peter Carpelan(M), kommunfullmäktiges ordförande.

EWA LINNROS

Läs också