Är det brottsligt att skrika åt politiska partier?

Är det brottsligt att skrika åt politiska partier?

Två veckor med olika typer stölder, kraftigt nedskräpade förskolegårdar och en läsare som är rädd för att begå brott när hen uttrycker sin åsikt – det blir en varierad larm- och polisrapportering i detta nummer.

Det blev en förhållandevis lugn valborg bland kommunens ungdomar, trots farhågorna bland dem som jobbar ute på fältet. De grundade sig på vetskapen om att många ungdomar har sin första närkontakt med alkohol under just den helgen.

– Det var relativt lugnt och inte så mycket stök bland ungdomarna, men det som ökat under de senaste två helgerna är det vi uppmärksammat förut – att det är väldigt mycket förstörelse på förskolegårdarna i kommunen. Personalen blir helt förtvivlad när de kommer på morgonen och det ser ut som en krigszon med hundratals fimpar och krossade glasflaskor. Det tar flera timmar innan de kan släppa ut barnen för att leka, berättar Maria Hjalmarsson, kommunens trygghetsutredare.

Den senaste tvåveckorsperioden har i övrigt varit stillsam på Mälaröarna.

– Det har dock varit stölder av flera båtmotorer runt om på Mälaröarna och dessutom en stöld på en skola där det var en person som gick in och stulit föremål, berättar Stefan Berg, kommunpolis.

Det händer allt som oftast att läsare kontaktar tidningen och frågar om rättskipning, regler och lagar. Nu i valtider svallar känslorna starka hos många och en läsare som hört av sig undrar om det finns något olagligt i att svära åt personer som delar ut politiska propaganda som man inte sympatiserar med. Läsaren upprörs av vissa partiers åsikter och kan inte låta bli att skrika åt dem att de ska hålla sina åsikter för sig själva, men har börjat bekymra sig över om det kan leda till repressalier.

– Som det beskrivs kan jag inte se att det är något brottsligt i det, så länge det inte övergår till rena förolämpningar eller angrepp på person. Om man kränker någon är det däremot brottsligt. Det beror också på kroppsspråk och annat som påverkar om man känner sig hotad verbalt eller kroppsligt, säger Stefan Berg.

LO BÄCKLINDER

Läs också