Årets företagare – Drottningholms entreprenad

Årets företagare – Drottningholms entreprenad

Det började med en billig traktorgrävare från Falklandsöarna för 31 år sedan och idag är Drottningholms entreprenad ett företag med 75 anställda som syns i hela Mälardalen. Nu kan de även stoltsera med titeln ”Årets Ekeröföretagare”.

– Det var inte utan att man fick en liten tår i ögat när vi fick komma upp på scenen. Jag visste att vi var nominerade, men hade ingen aning om att det skulle bli vi som fick priset, säger Peter Faerden, vd och ägare till Drottningholms entreprenad.

Han fick veta att det var hans företag som fått den ärofyllda utmärkelsen under Näringslivsdagen den 14 november och blev glatt överraskad, trots att han driver ett av kommunens stabilaste och mest välkända företag.

Så var det dock inte när han startade sitt företag 1987.

– Då jobbade jag som murare, men fick möjlighet att köpa en traktorgrävare från Falklandsöarna som använts i uppbyggnadsarbetet efter kriget. Om jag minns rätt kostade den 250 000 kronor och det var visserligen mycket pengar, men extremt billigt för den maskinen. Efter det har det bara rullat på.

Så Peter Faerden lade murandet på hyllan och började istället bygga upp ett företag som leverera förare, maskiner och entreprenadtjänster till många stora uppdrag och byggpprojekt, främst i Mälardalen.

– Jag har aldrig haft någon idé om hur företaget ska utvecklas utan det har växt till sig allt eftersom. Rätt vad det är kommer det in ett stort uppdrag och då får man kavla upp ärmarna och jobba på. Sen får man sakta ner lite ibland för att hänga med ordentligt.

När det kommer till företagets framgångar vill dock inte Peter Faerden framhålla sin egen roll, utan menar att utan sina medarbetare hade resan inte varit möjlig.

– Vi har en otroligt stark ”vi-känsla” och det är gubbarna och tjejerna ute i maskinerna som gör jobben och ser till att vi är så framgångsrika som vi är, konstaterar han.

Men även om det säkert är riktigt så tycks det som om Peter Faerden själv bidrar på många sätt.

– Jag är på kontoret varje morgon klockan sex och går härifrån vid fem, men däremellan är jag ute på fältet och träffar dem som jobbar mest hela dagarna. Jag tycker fortfarande att mitt jobb är otroligt roligt och hoppas på att kunna hålla på ännu i många år.

LO BÄCKLINDER

Motivering:

”Priset som Årets Ekeröföretagare går i år till Drottningholms Entreprenad AB för deras fantastiska framgångar under hela 30 år.
Det är ett av Mälardalens mest expansiva och framgångsrika entreprenörsföretag. Deras kärnverksamhet är att vara underleverantör till stora bygg- och totalentreprenadsbolag samt förse olika projekt med högkvalitativa entreprenadmaskiner och kompetenta förare.
Koncernen har sin bas på Ekerö men bedriver sin verksamhet med stor framgång i hela Storstockholm och Mälardalen. Målsättningen har hela tiden varit att vara marknadsledande inom sin bransch samt att uppfylla kundens krav och förväntningar på miljöanpassning, utförda tjänster och levererade produkter.
Idag har företaget 70 anställda (75 reds. anm.) och omsätter 200 miljoner kronor (230 miljoner kronor, reds. anm.).
Några exempel på uppdrag som Drottningholms utfört de senaste åren är Norra Länken, Karolinska, Citybanan, Hammarby Sjöstad och inte minst Förbifart Stockholm.
Med sitt namn och kvalité har Drottningholms Entreprenad även bidragit till att marknadsföra Ekerö kommun på ett positivt sätt.”

Läs också