Årets första utställningar på slottet

Årets första utställningar på slottet

Margaretha Eriksson Abenius ställer ut bilder och textila alster på Ekebyhovs slottsgalleri till den 3 februari. Därefter följer två Mälarökonstnärinnors utställning.

– Margaretha Eriksson Abenius har utbildat sig vid Nyckelviksskolan, Padgate College i England, Konstfack och har magisterexamen i bildpedagogik. Hon arbetar mest med olika textila tekniker så som tryck, broderi, tovning och måleri.

– Jag blandar gärna olika material och tekniker och prövar mej fram tills jag hittar intressanta lösningar. Jag återanvänder ofta material som i sig självt har något att berätta. Många av  bilderna från  90-talet är till exempel gjorda på återvunnen segelduk, förklarar Margaretha.

– Själva undersökandet är en viktig del av den konstnärliga processen. Bilderna och objekten handlar om stort och smått, en fågel, en tröja, ett hål i isen, svarta hål och själar, beskriver hon.

Annons

 

Utställningen på Ekebyhovs slott blir lite av en retrospektiv utställning där hon kommer att visa både bilder och objekt i olika textila material och tekniker från de senaste 20 till 25  åren.

Den 9 februari är det dags för Mälarökonstnärinnorna Veronica Cornils Berg och Ane Svenheden att ställa ut i slottsgalleriet. De ställde ut tillsammans för första gången i i november hos Södertäljes konstnärskrets. Utställningen går under titeln ”Samspråk II” och bjuder på alster i textil och metall.

Veronica Cornils Berg studerade vid Konstfack 1980 till 1985. Hon har deltagit i en rad samlingsutställningar i Sverige och även utomlands i Tyskland, Norge och USA. Hon har också haft flera separatutställningar och just Ekebyhovs slott är henne extra kärt. Hon arbetade aktivt för utvecklingen av slottet som kommunens kulturcentrum.

– Jag arbetar i stål , koppar, järn, mässing och papper. Mitt formspråk är abstrakt, gärna monumental och seriell relief. Jag söker efter uttryck i metamorfoser för till exempel fjärde dimensionen. Jag kommer att visa nya, stora skulpturer i metall och koppar som jag egentligen har planerat för en sjukhusmiljö, säger Veronica.

Hon ställer ut tillsammans med  Ane Svenheden.

– Våra former korresponderar så bra, fast vi arbetar i så olika material, berättar Veronica.

Ane Svenheden arbetar med textilier.

– Veronica och jag ställde ut tillsammans i Södertälje i höstas med utställningen ”Samspråk”. Utställningen vi ska visa på Ekebyhovs slott är densamma, plus lite extra då lokalerna är något större här. Våra verk i sig har olika uttryck och känsla, men de talar med varandra och berättar en gemensam historia, säger Ane. 

Hon är uppvuxen i Norge och startade sin utbildning vid Arkitekthögskolan i Oslo 1996. Sedan studerade hon vid Central st. Martins College of art and design i London, HV-Skolan och Konstfack i Stockholm. 

Vad ger dig inspiration?

– Jag intresserar mig för klassiska måleriska problemställningar som bruk av färg och komposition. Arbetet blir en konsekvens av en ständig iakttagelse av naturens färger, ljus och rörelseformer. Jag samlar sinnlige erfarenheter och översätter mina intryck i en spontan och intuitiv process som får styras av hand och öga, berättar Ane.

Utställningen pågår till den 23 februari. 

EWA LINNROS

Läs också