Badhusbygget – ”det är på riktigt”

Badhusbygget – ”det är på riktigt”

”Vi bygger badhus – Ekeröbornas nya vattenhål för motion, lek och avkoppling”. Så lyder texten på den stora skylt som sattes upp vid Träkvistavallen den 24 augusti.

Den stora skylten med en simmerska som far fram under klarblått vatten, avtäcktes av Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsen ordförande, Ove Wallin (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande och Sivert Åkerljung (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Annons

– Det här är ett vallöfte som vi har haft sedan länge och vi har sagt att när vi kan, så ska vi bygga ett badhus. Det känns fantastiskt att kunna säga att nu är projektet igång. Det kommer att ta ett tag till innan man stoppar den första tån ner i vattnet, men det är viktigt för våra medborgare att förstå att det är på riktigt, säger Adam Reuterskiöld och fortsätter:

– Nu utarbetar man förfrågningsunderlag och det är viktiga dokument när det gäller sådana här stora projekt, så att vi får det vi vill ha till en rimlig peng. Hur vi upphandlar det är inte riktigt klart, men jag tror att det effektivaste för kommunen är att det är någon annan som driver det.

Ove Wallin konstaterar också att delar av det förberedande arbetet redan är klart.

– Om allt går som det ska bör det kunna stå klart ungefär 2020. Det finns redan en gällande detaljplan. Det bygglov som finns måste däremot aktualiseras då det har gått ut, men det är inga konstigheter med det. Badhusplanerna har ju pågått länge. Min pappa satt i fritidsnämnden och jag tror att det var 1972 som han kom hem och sa att ”nu är det klart” och så har det hållit på. Men det har nog aldrig varit valfloskler utan det har funnits en ambition från många partier. Men nu blir  det av, säger Ove Wallin.

– Det känns väldigt roligt som kultur- och fritidsnämndens ordförande att nu få dra igång projektet med vårt nya badhus. I de kultur- och fritidsvaneundersökningarna som nämnden gjort med barnen och ungdomarna i vår kommun, har badhus legat i särklass högst på deras önskelista på vad man saknat och efterfrågar mest i vår kommun. Som kristdemokrat är jag också särskilt glad eftersom vi var det enda parti som vågade driva denna fråga i valmanifest och valrörelse 2014. Att kunna leverera detta vallöfte till mälaröborna känns så klart alldeles utmärkt, säger Sivert Åkerljung.

Badhusplaner har funnits i kommunen i 50 år, men för cirka tio år sedan var det nära att bli verklighet. 2009 togs beslutet av kommunfullmäktige om att ett badhus skulle byggas. Upphandlingen skulle vara klar till sommaren och första spadtaget skulle tas hösten 2010 med en beräknad byggtid på cirka ett och ett halvt år.  Inför valet 2010 sa dåvarande kommunstyrelsens ordförande Peter Carpelan (M) att ”Vi har jobbat hårt för att Ekerö ska få ett badhus. Det ska byggas vid Träkvistavallen och beräknas stå klart under 2011-2012”.

Men planerna grusades ganska fort, upphandlingen blev mer komplicerad än väntat. Dock var förhoppningen att upphandlingen skulle vara avklarad årsskiftet 2010/2011. men i februari 2011 beslutades att den pågående upphandlingen av badhuset skulle avbrytas och att en ny upphandling skulle förberedas. Förhoppningen då var att ett första spadtag kunden tas 2012. Men det blev inget spadtag, upphandlingen avbröts och byggstarten sköts upp till dess att kommunens ekonomi tillät en byggnation.

Kommer historien att upprepa sig?

– Nej det kommer inte att upprepas. Den här projektstarten är början på en konkret byggprocess. Kommunen växer och nu kan vi se att ekonomin tillåter denna satsning, säger Adam Reuterskiöld.

Ni har avtäckt en skylt, men i en annons står det att byggnationen av badhuset har startat och att det första spadtaget togs redan den 23 augusti, det vill säga dagen före ni avtäckte skylten. Hur går den ekvationen ihop?

– Det var ett felaktigt textunderlag som blev tryckt dessvärre. Vi har förstås inte tagit första spadtaget ännu, men med skylten uppsatt vill vi visa medborgarna att det nu är verklighet, badhuset kommer att byggas, förklarar Adam Reuterskiöld.

EWA LINNROS

Läs också