Bågskytte i Ekerö IK

Bågskytte i Ekerö IK

För fem år sedan startade Mälarö bågskytteklubb. Sedan dess har mycket hänt och numera är de en av Ekerö IK:s sektioner.

När vi drog igång fanns det ett trettiotal intresserade. Några fastnade för det medan andra hoppade av. Men sedan några år tillbaka har vi det läget att vi har problem att ta emot nya medlemmar eftersom vi har ledarbrist, berättar Isaa Sand, sportchef bågskytte EIK.

– Om det finns någon förälder som tycker att bågskytte och ledarskap är roligt, kan de få en kurs i bågskytte av mig för att sedan kunna ta hand om nybörjarträningar.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Mälaröarnas bågskytteklubb och Ekerö IK gått ihop.

– Ekerö IK har en bra modell för föreningsverksamhet där man inte tittar på elitsatsning utan på bredd, säger Isaa.

Annons

Vilka egenskaper behövs för att träna bågskytte?

– Bästa egenskapen är att kunna koncentrera sig. Att kunna  fokusera under den här korta tiden som det handlar om att komma i rätt position med kroppen och koncentrera dig tills du får iväg pilen. På en tävling behöver du upprepa det 60 gånger och det är det som är det svåra, förklarar Isaa.

Bågskyttesektionen har också haft en hel del goda resultat på tävlingar. De äger rum i hela Sverige och klubben har plockat hem både guld, silver och bronsmedaljer.

– Jag tror att vi har sju individuella medaljer och två lagmedaljer, berättar Isaa som själv även börjat tävla lite grann utanför Sveriges  gränser, främst inom 3D-skytte som är en skogsgren. Här skjuter man på gummidjur längs en promenadstig i skogen.

Annons

I vilken ålder kan man börja med bågskytte?

– Det är svårt att säga då det är väldigt individuellt. Men för de flesta kan man säga kring tioårsåldern för att de ska kunna fokusera. Barnträningarna kortar vi ner, de är max en timme. Sedan är barnen helt slutkörda, berättar Isaa.

I dagsläget finns tre tränare som samsas om att ha träning tre dagar i veckan. Under vintertid tränar man inomhus i Färentunaskolans idrottshall. När ljuset och vädret tillåter sker träningen utomhus och då på Skå flygfälts norra del.

Det finns plats och utrymme att få in fler träningar, det enda hindret just nu är som sagt bristen på tränare.

– Det viktigaste man behöver lära sig när det handlar om att ta hand om nybörjare, det är att man ser till att barnen får pilen åt rätt håll. Det är jättestora tavlor och barnen får skjuta på kort håll, så det är mest lek i början, avslutar Isaa.

EWA LINNROS

Läs också