Banrekord på Adelsö

Banrekord på Adelsö

Det blev nytt banrekord och fler löpare än 2017 när 2018 års Magnus Ladulåslopp ägde rum den 8 juli på Adelsö. Kvartsfinalen i fotbolls-VM gjorde dock att många löpare aldrig kom till start.

Det såg ut att bli ett deltagarrekord under årets upplaga av Magnus Ladulåsloppet, men i sista sekund fick loppet konkurrens av kvartsfinalen i fotbolls-VM som ägde rum samma eftermiddag som loppet. Arrangörerna Adelsö IF är dock mer än nöjda med årets tävling.

– Vi hade rekordmånga föranmälda löpare, men det vi kunde se var att breddlöparna som egentligen är vår målgrupp, inte dök upp när det stod klart att kvartsfinalen var samma dag. De duktigaste löparna insåg dock att de både skulle hinna runt banan och åka hem och se matchen, berättar AIF:s Anders Rosenquist af Åkershult.

Totalt 140 löpare varav 55 barn i barnloppen sprang 0,5 kilometer, 1,6 kilometer och 10 kilometer inför en mångdubbelt större publik som fanns både på Adelsövallen och längs med banorna.

Alla 85 deltagare i milloppet fullföljde och publiken på Adelsövallen fick rapporter från banan om hur ställningen i täten såg ut. Denna gång blev dock spänningen kort då Hälle IF:s Robert Höckerstrand tog täten direkt och sololöpte in på det nya banrekordet: 34:40. Det var en putsning av det tidigare rekordet med tolv sekunder, ett rekord som Brian Buchtrup, Fredrikshof, har hållit sedan 2014. Tvåa placerade sig Filippo Beccari, Italien på tiden 38:00.

I damklassen segrade IF Linnéas Sandra Jansson som, efter att inledningsvis ha legat tillsammans med tvåan Weronika Brzuchalska, till sist kunde löpa ifrån och vinna med två minuters marginal på 43:21.
Klubbmästerskapet såg på förhand ut att bli en kamp mellan fjolårets etta Mårten Westberg och 2016 års tvåa Jones Karlström El Ouard. Till sist var det Jones som drog det längsta strået och tog hem titeln med cirka en och en halv minuts marginal.

Inför nästa år hoppas Anders Rosenquist af Åkershult att deltagarrekordet verkligen blir slaget och har en klar tanke kring hur det ska gå till.

– Det vi kan konstatera är att många Adelsölöpare sprang första året och sedan gör de inte om det, därför ser vi att vi måste locka fler långväga löpare. Vi har dock flera som reser långt för att vara med, bland annat en kille som åker kollektivt från Linköping för andra året. Det var också roligt i år att vi hade fler barn som sprang och det är en tendens som vi hoppas håller i sig, säger Anders Rosenquist af Åkershult.

LO BÄCKLINDER

Läs också