Barnbok om mobbning

Barnbok om mobbning

Ekeröbon Elin Bisander är journalist, fotograf och nu författare till barnboken ”Ingen vill vara med Elin” som kom ut den 1 mars. Med boken som är självbiografisk, vill Elin inspirera barn som är utsatta för mobbing att sätta ned foten och att våga berätta för en vuxen om vad som sker.

Elin har alltid drömt om att skriva böcker och när hennes man föreslog att hon skulle skriva om hennes egna upplevelser som barn, tog det fart. Redan efter en dags skrivande, hade Elin ett första utkast till manus klart.

– Alla scener fanns ju redan där. Att det skulle bli en barnbok var självklart för mig, berättar Elin.

Annons

Boken handlar om Elin när hon var liten och hur hon under hela lågstadiet hade en klump i magen och hade inte någon som ville leka med henne.

– Men boken har också en gnutta magi, något som jag tyvärr inte fick uppleva. Men om ett barn som får läsa den här boken blir inspirerad till att sätta ned foten när man blir utsatt, eller inspireras till att berätta för en vuxen så att man kan komma ur det, då är det värt allt för mig. Det här är inget pengaprojekt utan en stor hjärtesak för mig, förklarar Elin och fortsätter:

– Det kan även vara föräldrar som läser högt för sina barn och som då blir medvetna om hur mycket ett barn kan ljuga. Det är nämligen en otroligt stor skam att ingen vill vara med en och då ljuger man in i det längsta. Jag själv hittade på hur bra allt var, bara för att jag inte ville göra mamma ledsen, berättar Elin.

Annons

Hon hoppas även att boken kan vara grunden till ett diskussionsmaterial i exempelvis förskolan.

– Jag tror att det finns många frågor som väcks när man läser boken som man kan diskutera med barn, för att lyfta ämnet på ett odramatiskt sätt, säger Elin.

Boken är utgiven på bokförlaget Visto. Köper man boken via Elin Bisanders hemsida, går tio procent av vinsten till Friends som jobbar för att motverka mobbing och diskriminering.

EWA LINNROS

Läs också