Barndag och boksläpp

Barndag och boksläpp

För tredje gången arrangerar kommunen en mängd barninriktade aktiviteter den 20 november för att fira Internationella barndagen. Bland annat blir det föreställningar, workshops och premiär för en bok som skrivits av Ekeröungdomar.

– Vi uppmärksammar det här datumet då FN antog barnkonventionen 1989. Nu verkar det äntligen som om den ska bli lag, så det känns extra angeläget att fira i år, säger Lennart Lundblad, chef för Ekerö kultur.

I år blir det ett varierat program som ordnas runt om i kommunen. Blanda annat spelas föreställningen ”Guji, Guji” av Boulevardteatern på Ekerö bibliotek, barnrättskämpen Johanna Wester föreläser på Ekebyhovs slott och det ordnas såväl sagoteater som berättarföreställning på kommunens båda större bibliotek. Fritidsgårdarna ordnar spraymålningsworkshops och på Stenhamra fritidsgård kan man prova på att vara med i ett rockband eller spela ”bubble soccer”. Dessutom visar Ekerö fritidsgårdar filmen ”Alla älskar Alice” i Erskinesalen för barn mellan 10 och 12 år under eftermiddagen.

– Uppdraget från kultur- och fritidsnämnden är att vi ska göra något för barn under denna dag och så smyger vi in budskapet om hur viktigt det är att barnen röst får höras, säger Lennart Lundblad.

Han berättar också om den nyutgivna antologi som kommer presenteras på biblioteken under eftermiddagen.

– Den är skriven av ungdomar i kommunen. De har fått i uppdrag att skriva för andra ungdomar och efter vad jag har hört så kommer det att vara mycket skräck och spänning, men även en hel del annat. Det blir en riktig bok och den håller på att tryckas nu, berättar han.

LO BÄCKLINDER

Läs också