Bartosz siktar högt

Bartosz siktar högt

I Tappströmsskolan är Bartosz Wojcikiewicz en välkänd och uppskattad elevassistent. I MMA-buren är han dock en fasa för dem han möter. I den senaste matchen krossade han sin motståndare efter 2 minuter och 40 sekunder och nu är målet att bli bäst i världen.

Den 1 december mötte 22-årige Bartosz Wojcikiewicz brasilianaren Lucas Tenorio i Superior Challenge som ägde rum under Fitnessfestivalen på Stockholmsmässan. Där tävlade Sveriges MMA-elit mot internationella stjärnor i världens största MMA-bur. I en rekordsnabb första rond dominerade Bartosz motståndaren totalt och vann när brasilianaren gav upp och klappade ut.

– Jag hade visserligen förväntat mig att vinna, det finns inget annat alternativ när man tävlar i MMA, men jag hade inte trott att det skulle så fort. Jag låter det fortfarande landa och är glad att det gick fort och att jag varken fick blåmärken eller blåtiror, säger Bartosz, som på måndagen var tillbaka på sitt arbete som elevassistent på den skola där han själv gick under sina högstadieår.

Han berättar hur det hela började.

– I sjuan följde jag med en kompis till klubben Forca Fighting i Solna och kom i kontakt med MMA. Det var otroligt kul och sedan blev det att jag hängde på klubben istället för att göra dumheter. Mina tränare där har gjort enormt stor skillnad för både min personliga utveckling och den jag är som idrottsman.
Sedan dess har mycket av Bartosz liv kommit att kretsa kring träning och tävling. Idag tränar han i stort sett dagligen, ibland flera gånger per dag och sedan cirka ett halvår är han inte längre amatör utan tävlar som proffs. Innan dess hann han ha stora framgångar i andra kampsporter på amatörnivå. Han har både tagit SM-guld i sanshou, SM-silver i shootfighting och SM-silver och brons i grappling.

När han nu har tagit steget in i den allra tuffaste delen av kampsporten har han bara ett mål för ögonen.

– Jag ska bli världsmästare i MMA, det är det enda som gäller.

Men trots sitt totala fokus på att bli bäst och den hårdhet han visar i buren, har Bartosz en sida som är helt motsatt.

– Jag får ofta reaktioner från omgivningen som säger att det ser brutalt ut under matcherna och att de sedan blir förvånade över att jag är som vem som helst. Men man måste komma ihåg att det är just i fightingstunden som man ger allt, så snart det är över kan man krama sin motståndare, säger han och fortsätter:

– Jag vet att jag kan handskas med alla situationer, kan försvara mig själv och andra om det behövs, därför behöver jag inte vara kaxig utan kan vara mig själv.

Om jobbet i skolan har han bara gott att säga.

– Jag trivs väldigt bra på Tappen och tycker att det är kul att vara med ungdomarna. Jag vet hur det är att vara i den här åldern och mitt mål är att hjälpa och vara en bra förebild för dem.

Vid sidan av jobb och satsning på proffskarriären har Bartosz nyligen genomgått en kostrådgivningsutbildning och tänker sig att arbeta med detta när MMA-karriären är över. Men innan dess har han en världsmästartitel att ta hem.

– Det gäller att prioritera och göra uppoffringar för att nå sina mål, men gör man det kan man nå hur långt som helst. Det är så universum fungerar, de som kämpar hårdast blir belönade.

LO BÄCKLINDER

Läs också