Biologisk mångfald i trädgården

Biologisk mångfald i trädgården

En vanlig villaträdgård kan göra stor skillnad för den biologiska mångfalden – det handlar den nyutkomna boken ”Naturligtvis – biologisk mångfald i din trädgård” om. Den är skriven och illustrerad av lovöbon Justine Lagache i samarbete med Naturskyddsföreningen.

– Biologiskt mångfald är tyvärr ett väldigt aktuellt ämne, det är många arter som har det tufft, berättar Justine Lagache.

Upprinnelsen till boken kom då hon själv började odla och sätta upp fågelholkar  i trädgården på landet och såg att det hade effekt.

– Det kom fjärilar, humlor, bin och fåglar som flyttade in i holkarna. Trädgården blev rikare. Jag sådde mer blommor och det kom mer insekter, säger Justine.

Det blev fler fågelholkar och även bihotell och alltsammans blev ett sätt att bygga trädgården på.

Justine har tidigare varit medförfattare till en bok om gödsel och det blev naturligt för henne att tänka i bokform kring det både roliga och bekräftande skapandet av hennes trädgård.

– Man kan göra mycket arbete för den biologiska mångfalden i sin egen trädgård. Det är ganska enkelt, i vissa fall kan man faktiskt göra ingenting. Man kan till exempel låta bli att klippa gräsmattan, då kan det hända mycket. Det är ofta växter i gräsmattan som klipps bort. Man behöver inte städa så mycket för när man gör det, försvinner massa utrymmen där insekter kan ha bon, säger Justine och ger ett exempel:

– Jag såg en rishög på tomten där en humla höll på att bygga ett bo. Det behöver inte vara fult för att det är lite stökigt. Murknande stammar är till exempel både boplats och mat för många insekter.

Detta och många fler tips hittar man i boken som är ett samarbete med Naturskyddsföreningen. Boken blir också deras årsbok för 2019.

– Det är fantastiskt. De har faktagranskat och vi har kunnat bolla saker. det har förstärkt bokens innehåll.

”Naturligt vis – biologisk mångfald i din trädgård” ges ut av Bonnier fakta.

EWA LINNROS

Läs också