Bok om återhämtning

Bok om återhämtning

”Måndagsbarn” heter en nyutgiven bok skriven av mälaröbon Annika Gustavsson. En annorlunda berättelse om att återhämta sig från psykisk sjukdom och självdestruktivitet och hitta en ny, oväntad väg i livet.

Annika Gustavssons har tidigare arbetat med forskning och utveckling och är kemist och arkeolog. Hon har också arbetat med teaterprojekt och på Jamtli historieland på somrarna där hon mjölkat getter i 1800-talskläder och spelat rollspel om livet förr i tiden. Det blev många hektiska år och till slut drabbades Annika av utmattningsdepression.

Annons

– Jag minns att jag satt vid ett fönster och det regnade. Jag följde vattendropparnas väg på fönstret och tänkte att om jag överlever det här, då ska jag skriva en bok och den ska vara en tröst för alla andra som befinner sig i den här situationen eller har någon närstående som drabbats, berättar Annika.

– Men jag ville göra det på ett annorlunda sätt och jag har haft en slags svart humor i det. Humor kan ju vara ett vapen också. Så det finns en hel del drastisk humor i boken, trots att det är ett tungt ämne.

Hennes bok ”Måndagsbarn” är en självbiografisk berättelse.

– När jag var liten fick jag höra av mamma att de som är födda på söndagar föds med silversked i munnen och glider genom livet på en räkmacka. Mamma sa att hon verkligen försökte att föda mig på en söndag, men klockan hann bli 00:35 och det hade hunnit bli måndag, berättar Annika.

Annons

Det hon fick veta om måndagsbarn var att de får slita och att livet blir en kamp och man får ingenting gratis. Det visade sig att Annikas mamma också var ett måndagsbarn och hon blev övergiven på BB vilket blev ett trauma för mamma. Det väckte Annikas nyfikenhet på vem hennes mormor var som hon aldrig träffat. Efter lite släktforskning fann Annika att även mormodern var född på en måndag och hade avlidit på Beckomberga mentalsjukhus. Men inte nog med detta, även Annikas morfar var ett måndagsbarn och han söp ihjäl sig.

– Det är fyra måndagsbarn i den här berättelsen och när jag skrev den föll saker och ting på plats och jag kunde ta mig tillbaka till livet skulle man kunna säga. Det handlar mycket om att kunna acceptera och försonas. Och måndagsbarn är starka. Vi reser oss upp gång på gång och kommer igen, säger Annika.

Boken är utgiven av Idus förlag.

EWA LINNROS

Läs också