”Bokbilder” i slotsgalleriet

”Bokbilder” i slotsgalleriet

Konstnärerna Lena Linnros och Birgitta Martin står bakom Ekebyhovs slotts andra utställning för säsongen som heter ”Bokbilder”.

Lena Linnros och Birgitta Martin har arbetat med böcker som tema från olika utgångspunkter. Lena Linnros växte upp på Mälaröarna och bodde där tills hon flyttade hemifrån i 20- årsåldern. Men hon har fortfarande en stark tillhörighet genom sommarstället på Adelsö. Lena tyckte om att teckna och måla reda som barn. Efter gymnasiet gick hon först på Nyckelvikskolan och sedan ABF:s konstskola. Efter detta blev det konsthögskolor som Konstfack, två år på konstakademin i Bergen och till sist två år på Valand i Göteborg. På Valands konsthögskola mötte hon Birgitta Martin och efter studierna, flyttade båda tillbaka till Stockholm där de haft kontakt och deltagit på utställningar tillsammans bland annat i Stockholm, Frankrike och på Island.

Vad ger dig inspiration?

– Böcker förstås, men resor och att se konst, arkitektur och natur ger lust att teckna och måla. Odlingarna på kolonilotten i Stockholm och landstället på Adelsö återkommer ofta som motiv i mina arbeten. Jag tycker det är viktigt att ”gräva” där man står. Mina två döttrar används ofta som modeller i bilderna även om jag tror att alla arbeten egentligen handlar om mig själv och det som betyder mycket för mig som växter, natur, platser, böcker med mera och det blir som ett självporträtt. Det är nog en igenkänningsfaktor och allmängiltighet, jag tänker att betraktaren eventuellt kan uppleva när de står framför mina bilder, berättar Lena.

Teckning och måleri är hennes område.

– Jag är nog en ganska klassisk målare där teckningen är en viktig del av bilden, även om det alltid är mera abstrakta kvaliteter som avgör om bilden fungerar eller blir bra. Jag arbetar mest med oljefärg, äggtempera och akvarell, berättar Lena.

Hon kommer bland annat att visa en serie med teckningar och målningar av böcker och läsande personer på utställningen.

Birgitta Martin har arbetat som konstnär sedan 1990.

– Jag tror mitt konstnärskap började när jag första gången såg en julgran med elektrisk belysning och försökte återge upplevelsen av den med en blyertspenna och papper. 22 år senare hoppade jag av Konstfacks linje möbler och inredning och sökte mig sedan vidare till konstskola, berättar Birgitta och fortsätter:

– I grunden är jag målare och tycker om oljefärg, att jag kan se hur färgen lägger sig ovanpå underlaget. Och jag tycker det är roligt att måla av saker.

Till utställningen har hon valt att använda kulspetspennor i första hand på A4-papper.

– Både pappersformat och kulspetspenna har något anonymt och osynligt över sig, nästan lika osynligt som att bläddra i och reflektera över en bok.

Inspirationen till hennes bilder på utställningen kommer från ett europeiskt uppslagsverk som hon hittat i ”Ateljéhusets” soprum. Hon har också tidigare använt fotografier i gamla böcker, som förlagor till berättande bilder.

– En bok, oviktig för samtiden, går att använda på nya sätt, förklarar Birgitta.

Utställningen pågår mellan 10 och 25 februari.

EWA LINNROS

Läs också