Brandförsvaret knackar på

Brandförsvaret knackar på

Igensnöade balkongdörrar, brandvarnare som inte fungerar eller okunskap om hur man släcker en liten brand – när brandförsvarets personal gör hembesök hos mälaröborna stöter de på en hel del faror, men också många glada och tacksamma boende.

Årligen omkommer cirka 100 personer i Sverige i bränder. För att minska dessa siffror och arbeta förebyggande genomför Södertörns brandförsvar hembesök. Från början var insatsen riktad mot socialt utsatta områden där bränder är vanligare, men på Ekerö har man istället valt att besöka områden där en brand tidigare har utbrutit eller slumpmässigt utvalda flerbostadsområden.

– När vi åker ut till ett område har vi alltid föranmält i förväg och vi brukar komma i brandbil och ibland visar vi den för barnen i området. Sen knackar vi dörr och informerar om hur bränder uppstår, pratar om hur man släcker en enkel brand och testar brandvarnare bland annat. Under besöken är vi alltid klädda i brandförsvarets kläder och legitimerar oss. De allra flesta vill gärna att vi ska komma in och berätta lite och låter oss titta på den utrustning de har, berättar Niclas Renlund, styrkeledare på Ekerö brandstation.

Annons

Framförallt ser han vissa typer av faror som återfinns i många hem.

– Även om de flesta har ett ganska bra brandskydd, så är det inte ovanligt att vi kommer till hem där det inte finns brandvarnare, där den är nedplockad eller där batteriet inte fungerar. Det är inte heller alla som har en brandfilt, vilket kan vara väldigt bra att ha om man ska släcka en mindre brand.

Niclas Renlund berättar också om hur vanligt det är att äldre personer avlider i sina hem vid bränder och påpekar att som anhörig måste man tänka på att anpassa brandskyddet efter personens förutsättningar. Han och kollegorna utbildar också kommunens hemtjänstpersonal i att hålla ögonen öppna efter faror förknippade med brand.

– Det har hänt att vi har kommit hem till äldre där balkongdörren, som skulle vara den enklaste vägen att ta sig ut, är helt igenskottad med snö. Likaså kan det vara belamrat med sängar och andra föremål som gör det svårt att ta sig fram, i många hem där äldre bor.

Annons

Han tipsar till exempel om flamsäkra sängkläder och förkläden för den som röker och spisvakter som slår av strömmen efter en stund, vilket kan vara bra om man glömmer en kastrull på spisen.

Andra brandfaror som finns i många hem, är risken för skorstensbränder, levande ljus som man inte har koll på, elektronik som tar eld för att de har trasiga eller billiga laddningsutrustningar.

– Med kunskap om förebyggande brandskydd kommer man väldigt långt och målet är att man inte ska behöva använda den utrustning man har, sammanfattar Niclas Renlund.

LO BÄCKLINDER

Fakta Brandskydd
Miniminivå i ett hem är att ha en brandfilt, en pulversläckare på sex kilo och brandvarnare.
Har man ett hem i två våningar ställer det andra krav på att kontrollera utrymningsvägar och antal brandvarnare.
Det viktigaste av allt är dock att ha koll på att utrustningen fungerar, hur man ska utrymma hemmet om en brand uppstår och att alla i familjen är medvetna om det.

Läs också