Bröllop och kvällspubar på Birka

Bröllop och kvällspubar på Birka

För den som besöker Birka under sommaren finns det chans att ta del av både favoriter i repris och en hel del nytt. Drop-in-bröllop, föreläsningar och pubkvällar är några av nyheterna. För adelsö- och munsöbor finns det dessutom lite extra förmånliga erbjudanden.

Årligen lockar Birka stora mängder besökare från hela världen. För 2018 ligger ambitionen på 50 000 vilket är några tusen fler än förra året. När det gäller dem som bor allra närmast kan det dock emellanåt vara lite svårt att ta sig över sundet och besöka ön. De som har egen båt kan nyttja gästhamnen gratis om de besöker restaurangen, men ska man besöka museet och vikingakvarteren är man hänvisad till att betala avgift som alla besökare. Kommer man med egen båt är det gästhamnsavgift som gäller och annars kostar båtbiljett inklusive tillträde till museum och guidad visning i fornlämningsområdet, 290 kronor. Ett nytt erbjudande gör det dock lönsamt att bo nära.

– Vi har funderat på hur vi ska göra för att adelsö- och munsöborna ska tycka att det är värt att betala för att åka över med Strömmas båt. Nu har vi gjort så att om man betalar en gång kan man komma in till mig på museet med kvittot, så byter jag ut det mot en säsongsbiljett. Då kan man åka gratis med båten och gå in gratis på museet resten av säsongen, berättar Malin Rikardsdotter Ahlin, ansvarig för bland annat museet på Birka.

I år lockar man med en ny utställningsdel i museet, föreläsningar, barnaktiveter om runor i vikingakvarteren samt pubkvällar med levande musik på restaurangen. Förra årets nyhet med kvällstida vildsvinsgille på restaurang Särimner återkommer och lokalen har fått ytterligare forntidsprägel genom ny vikingainspirerad meny som kopierats från Martin ”E-type” Erikssons restaurang i Gamla stan och inredningsdetaljer som ägs av honom.

– Det är också nytt för i år att vi kommer att ha drop-in-vigsel den 25 augusti. Jag är vigselförättare och förrättar den formella delen, men för den som vill finns det möjlighet att även göra en ceremoni enligt fornsed med Per Andersson som arbetar här.

I vikingakvarteren kommer det som vanligt vara fullt med hantverk och möjligheter att titta och att prova på. Där har de små trädgårdarna fått utökade odlingar och skyltningar. En ny liten odlingslott där en trädgårdsmästare odlar forntida grödor finns också att besöka.

Olika perioder under sommaren kommer ha olika fokus, men över allt vilar det faktum att Birka är en plats med en mer än tusenårig historia. Framåt slutet av sommaren ska också nya arkeologiska undersökningar inledas.

– I september kommer det att göras nya georadarundesökningar på den plats där arkeologerna hittade grunden till ett stort hus som man tror kan vara Ansgars kyrka.

LO BÄCKLINDER

Läs också