Cannabisfest avslöjad av polisen

Cannabisfest avslöjad av polisen

En stor cannabisrökningsfest blev avslöjad i sista sekund och drogtillbehör hittas ofta på kommunens skol- och förskolegårdar – tecknen som visar att droganvändningen ökar bland ungdomarna på Mälaröarna blir fler och tydligare.

Den 20 mars skickade kommunens rektorer ut ett mejl till alla vårdnadshavare och informerade om att det kommit till polisens kännedom att elever på Ekerö och i Stenhamra planerat att träffas och röka cannabis på klipporna i Nockeby. Sedan länge är datumet förknippat med cannabisrökning i drogliberala kretsar. Att så många föräldrar fick veta om evenemanget gjorde troligtvis att uppslutningen inte blev så stor som den skulle ha blivit annars. Men det blev ändå en rörig fredag- och lördagkväll i kommunen.

– Det var väldigt mycket ungdomar ute, både på de vanliga samlingsplatserna och på olika bad runt om i kommunen. Föräldravandrare och andra vuxna har rapporterat in till personal att de också har påträffat ett flertal påverkade ungdomar och en del har förts till Maria ungdom. De flesta har varit alkoholpåverkade, men det har även varit en del misstänkta droganvändningar, berättar Maria Hjalmarsson, trygghetsutredare på kommunen.

Annons

Nu när den varmare delen av året är igång befarar hon att den droganvändning som man kan ana sig till ökar bland kommunens ungdomar, ska få ett ytterligare uppsving.

– Vi som arbetar med ungdomar hittar mer och mer attribut som visar att det används väldigt mycket cannabis framförallt. Det handlar bland annat om så kallade ”redlinepåsar”, brinnfolie och rullpapper. Förskolepersonal hör också ofta av sig och berättar att de hittat rester av cannabisrökning på förskolegårdarna, säger Maria Hjalmarsson.

Annons

Som alltid när hon pratar om hur föräldrar kan skydda sina barn från att hamna i drogberoende eller andra drogrelaterade problem, pratar Maria Hjalmarsson om vikten av att ha kontakt med andra föräldrar.

– Prata med kompisarnas föräldrar och kom överens om gemensamma tider och regler. Det är också viktigt att lyfta drogfrågan och prata om den med ungdomarna, annars blir de helt hänvisade till vad andra ungdomar berättar om droger, säger hon och fortsätter:

– Brommaplan är också en plats som man bör undvika då där blivit allt mer droger, rån och sexuella övergrepp.

Inför valborg varnar hon också för att det är en typisk helg då många ungdomar gör sin alkoholdebut. I kommunen kommer det dock finnas både öppna fritidsgårdar, fältassistenter, föräldravandrare och andra frivilliga vuxna som rör sig ute. Kyrkan i Stenhamra håller dessutom öppet under kvällen för ungdomar.

LO BÄCKLINDER

Läs också