Carpelan efterträder Inger Linge i fullmäktige

Carpelan efterträder Inger Linge i fullmäktige

Peter Carpelan (M) valdes till fullmäktiges nye ordförande när kommunfullmäktige sammanträdde den 7 november.

Inger Linge (M) lämnade posten som kommunfullmäktiges ordförande i samband med att hon flyttade ut från kommunen. Hennes efterträdare Peter Carpelan, före detta kommunstyrelsens ordförande, tackade för förtroendet då han valdes. Han passade också på att lägga till lite skämtsamheter i sitt tal.

– Det var längesedan jag stod i den här talarstolen, ni har väl längtat efter att se mig bre ut texten lite grann. Det känns hedrande och jag kommer att göra mitt bästa för att  vara fullmäktiges talman i bemärkelsen ordförande. Jag gläder mig också på ett annat sätt, jag kommer nämligen högre i rangordning än kommunstyrelsens ordförande, sa Peter Carpelan och församlingen skrattade.

Peter Carpelan besökte MN:s radioprogram ”God kväll Mälaröarna” ett par dagar efter utnämningen.

– Jag ville retas lite grann med Adam Reuterskiöld men jag hade inte samma uppfattning när jag var kommunstyrelsens ordförande, då tycker man att kommunalrådet är högst i rang. Men formellt står fullmäktiges ordförande i högre rang, kommenterade Peter Carpelan.

Han var kommunalråd i kommunen i 16 år fram till och med 2014. Därefter gick han till landstinget där han är forsknings- och personallandstingsråd. Peter Carpelan har många timmar i talarstolen bakom sig, både i Ekerö kommunfullmäktige och även nu i landstinget. Som ordförande i kommunfullmäktige får han däremot inte delta aktivt i debatterna, hur kommer han att klara av det?

– Det känns väldigt svårt, det kliar i fingrarna att gå upp i många frågor, men var sak har sin tid och nu har kommunstyrelsen en utmärkt ordförande i Adam Reuterskiöld. Då får han sköta den delen så försöker jag sköta klubban. Min huvudsakliga uppgift nu är att vara en slags ordningsman i klassen.

Från kommunstyrelsens ordförande till landstinget, hade inte den naturliga följden varit att gå vidare till nationell politik?

– Jag har aldrig varit särskilt intresserad av att sitta i riksdagen, det är inget jag har eftersträvat. Jo förresten, jag tycker att Fredrik Reinfeldt gjorde ett misstag under sin statsministerera, det var att han inte utsåg mig till justitieminister. Då hade jag gärna tackat ja, sa Peter Carpelan med en skämtsam ton.

Det är också en prägel han vill sätta på kommunfullmäktige, det vill säga en lättsam stämning med ”glimten i ögat”.

– Det behöver inte vara så gravallvarligt. Vi känner ju varandra allihopa i fullmäktige och vi ska hantera frågorna och varandra med respekt och enligt regelboken. Debattklimatet i Ekerö kommunfullmäktige är också i huvudsak gott, det har alltid varit en bra och spänstig debatt. Tonen har inte varit speciellt hård utan är ganska snäll och det tycker jag är bra. Det hoppas jag att jag kan vinnlägga ledamöterna att fortsätta med så långt det går, sa Peter Carpelan.

Han var tidigare andre vice ordförande i kommunfullmäktige, till den posten har nu Lennart Nilsson (M) valts.

EWA LINNROS

Läs också