Cirka 150 personer arbetar med valet på valdagen

Cirka 150 personer arbetar med valet på valdagen

 Förtidsröstnings-lokalerna till EU-valet öppnade den 8 maj. Den 20 maj hade 1 266  personer röstat.

I kommunen finns förtidsröstningslokalerna i Galleri Utkiken vid Ekerö bibliotek, i Söderströmsgården i Stenhamra och på lördagarna i kommunhuset.

– Det går också bra att rösta utanför kommunen i förtidsröstningslokaler. Så länge man har sin legitimation med sig, kan de på de flesta av dessa lokaler, ordna med ett dublettröstkort om man inte har det med sig, berättar Daniel Liljeqvist, kommunens kanslichef.

Kommunen är uppdelad på 15 valdistrikt och varje valdistrikt har en vallokal. På själva valdagen ska man gå till den vallokal som finns noterad på röstkortet.

– Men man kan även förtidsrösta på valdagen. Det kanske låter lite märkligt men det är en möjlighet som har funnits sedan ett antal val tillbaka. Det är främst med tanke på dem som kanske inte befinner sig i sin hemkommun på valdagen. Därför är kommunen skyldig att ha förtidsröstningen öppen  hela valdagen, förklarar Daniel Liljeqvist.

Förtidsröstningslokalen på valdagen kommer att vara i kommunhuset, men är man kommuninvånare är det allra bästa att man går till den vallokal man tillhör. Vallokalerna i kommunen håller öppet från klockan 8 till 21 på valdagen.

Förra EU-valet röstade cirka 55 procent i kommunen, men i jämförelse med riksdagsvalet är skillnaden stor, där var valdeltagandet över 90 procent.

Cirka 150 personer arbetar med valet på valdagen i kommunen.

EWA LINNROS

Läs också