Damerna laddar för division 2

Damerna laddar för division 2

Fotbollsäsongen närmar sig. För Ekerö IK:s damer väntar en spännande säsong när de nu klivit upp i division 2.

Yann Nyman, nytillträdd tränare för Ekerö IK:s damlag, hur är läget i laget?

– Det ser mycket intressant ut. Vi har bra träningar och motiverade spelare så vi har mycket bra att bygga på.

Du har tidigare arbetet på elitnivå. Hur ser du på kvaliteten på spelarna i Ekerö IK?

– På elitettans nivå tränar man fyra till fem gånger i veckan så det är klart att det blir skillnad på kvaliteten. Men det är inte det som är det viktigaste utan det är motivationen hos spelarna, vad de vill och deras drivkrafter tillsammans med att man skapar en bra träningsmiljö.

Hur ser det ut med rekrytering från de yngre spelarna?

–Det ser bra ut, jag är imponerad. Vi har tre eller fyra juniorspelare som har gjort debut i seniorverksamheten och har gjort det väldigt bra.

När du började arbeta här, hade du någon plan eller filosofi för hur du skulle jobba med laget?

– Ja, min filosofi är passningsorienterad fotboll där alla spelare är delaktiga både i anfalls- och försvarsspel. Det vill vi bygga på även neråt i leden till de yngre spelarna. Det är lite min roll också att hitta en metodik så att alla spelare har en teknisk skicklig kvalitet i det vi gör.

Hur ser det ut för säsongen?

– Damerna vann ju division 3 och har gått upp till division 2. Det kommer att bli väldigt tufft så målsättningen i år är att hitta en trygghet i spelet och ta tillräckligt många poäng för att stanna kvar i tvåan. Sedan jobbar vi oss vidare därifrån. Vi har en långsiktig planering genom att bygga från grunden med bra ledare som vi utbildar, som i sin tur utbildar bra fotbollspelare.

Hur ofta tränar laget?

– Vi har ökat med ett pass per vecka sedan förra året så vi tränar tre gånger i veckan nu. Det är viktigt att man gör det för det är skillnad mellan division två och tre, säger Yann Nyman och tillägger:

– Vi har arbetat in ett helt nytt arbetssätt vilket tar tid och det måste få ta tid. Vi har inte råd att ta några genvägar. Vi vill spela ett kreativt spel med mycket boll. Dock förstår vi att det kommer bli en enorm utmaning då vi tagit klivet upp i division 2. Det har varit höga toppar och någon djup dalar, men vi har helt klart mycket bra pusselbitar att arbeta med. Nu gäller det att lägga ihop pusslet också.

Ekerö IK:s herrtrupp går in under namnet Ekerö IK och Ekerö Bois kliver fullt in i föreningen. Mer om laget i nästa nummer.

EWA LINNROS

Läs också