Dansen minskar stress och oro

Dansen minskar stress och oro

Under några månader har dansprojektet ”Dans utan krav” pågått i kommunen. Både ledare och deltagare kan redan se att dansandet gjort nytta.

– Jag känner att jag inte är lika stressad som jag var innan, konstaterar Molly Bollesparr, Stenhamra, som är en av det tiotal deltagare som kommit till danslokalen i Sanduddens skola denna tisdageftermiddag.

Tillsammans med kompisarna Linnea Walberg och Caroline Högberg började hon i gruppen, som drivs av Dansverket och finansieras av landstinget, i mars. Projektet grundar sig i en studie och metod som heter ”Dans för hälsa”. Resultatet av studien visar bland annat att metoden bidrar till förbättrad hälsa, stärkt självtillit, minskad smärta och stress samt även minskar användningen av smärtstillande mediciner, bland de unga tjejer med stress- och orosproblem, som den vänder sig till.

– Jag har inte heller lika ont i magen längre, fyller Caroline Högberg i och får medhåll av Linnea Walberg som också hon tycker att dansen är ett sätt att komma tillrätta med stress, oro och svårigheter med att trivas i sin kropp.

Tjejerna menar att det faktum att de genom dansen får möjlighet att röra på sig och dessutom kommer hemifrån för att ägna sig åt en kravlös aktivitet, är en av de bidragande faktorerna till att de mår bättre. Att det inte finns några som helst krav i form av uppvisning eller annan särskild prestation, är en annan sak som de lyfter fram som positiv. Det krävs inga förkunskaper och tanken är inte att man ska dansa snyggt eller bra, utan poängen är att man regelbundet får tillfälle att röra på sig och känna hur det känns i kroppen.

– Jag ser på dem i gruppen som går två gånger i veckan, att de verkligen blir tryggare allt eftersom. De vågar göra mer och är friare i dansen. De flesta har inte dansat förut, men de blir bara säkrare och säkrare, både i de improviserade och koreograferade delarna, säger danspedagog Caroline André, som leder gruppen.

Till hösten fortsätter gruppen att dansa två gånger i veckan och kommer fylla på med fler deltagare då en del av dem som började, har slutat av olika anledningar.

LO BÄCKLINDER

Läs också