De frias i tingsrätten

De frias i tingsrätten

Efter att ha drabbats av återkommande dieselstölder på arbetsplatsen under en lång tid fick Niklas Krämer och kollegan nog. När tjuven kom tillbaka för att hämta sin bil grep de honom, vilket resulterade i att de själva blev åtalade för olaga frihetsberövande. Nu har dock Solna tingsrätt frikänt dem.

Nästan exakt två år efter händelsen fick Niklas Krämer och kollegan veta att tingsrätten gjort den samlade bedömningen att de handlat utifrån vad de trott varit ett korrekt ingripande och därför frikänt dem. Att gripandet inte inträffade precis i anslutning till själva brottet ansåg de vara av underordnad betydelse i det här fallet.

– Det här är helt fantastiskt och en otrolig lättnad. även om jag försökt att inte tänka så mycket på vad det skulle bli för domslut, så var jag enormt nervös när advokaten ringde och berättade att vi var frikända, säger en lättad Niklas Krämer.

Annons

Han beskriver hur stort stöd han fått från omgivningen under vänteperioden och även hur han fått uppmuntran via sociala medier från såväl Finland, Tyskland, Danmark och Norrland. Efter att domen blev känd har telefonen ringt och plingar oavbrutet med grattishälsningar.

Skulle du göra om samma sak igen?

– Jag tycker egentligen inte att jag gjort något fel, men nu när jag vet hur ett korrekt ingripande ska gå till, så skulle jag ha valt ett annat tillvägagångssätt.

LO BÄCKLINDER

Läs också