De gamlas dag firar 20 år

De gamlas dag firar 20 år

Den 27 augusti var det återigen dags för kommunens äldre invånare att få chansen att träffa drottning Silvia under De gamlas dag. En tradition som startades på drottningens eget initiativ för 20 år sedan.

Solen sken över Ekebyhovsparken, doften av kaffe låg tung och rullatorparkeringen var full, när ett av årets populäraste evenemang ägde rum. I år var det drygt 200 av de äldre kommunmedborgarna som hade tackat ja till inbjudan till De gamlas dag.

Det hela startade för 20 år sedan på drottning Silvias uppdrag. Hon ville ordna en dag för kommunens äldre där fika och samvaro varvas med sång och musik. Den kungliga glansen blev som en extrabonus. Det första året firades dagen i Drottningholmsparken, men drottningen bad sedan Ekerö kommun att ta över arrangemanget för att bättre kunna anpassa det till alla extra behov som finns kring en del av de gamla. Sedan dess har drottningen istället kommit till Ekebyhovsparken och där har det bjudits på underhållning med stora artister som till exempel Lill-Babs och Lill Lindfors. I år var det Loa Falkman som tillsammans med pianisten Henrik Måwe stod på scen och bjöd på många kända melodier.

Den viktigaste programpunkten av alla är dock för de allra flesta deltagarna när drottningen under picknickpausen går runt och pratar med alla besökare. I stort sett var och en får ett handslag, några vänliga ord och en intresserad fråga.

– Jag visade drottningen den här bilden på henne och min hustru Inga som var konstnär. Den togs för ungefär tjugofem år sedan vid en invigning av en konstutställning här på slottet. Hon sa att hon kom ihåg tillfället, berättar 100-årige Stig Ronlind från Munsö som var glad över att få ett litet samtal med drottningen.

– Det här är verkligen otroligt uppskattat och särskilt att drottningen tar sig tid att gå runt och hälsa på alla. Hon är väldigt noga med att hon verkligen ska hinna med det, berättar Annika Pantzar som håller samman arbetsgruppen som sköter arrangemanget.

LO BÄCKLINDER

Läs också