De har miljöfrågan i fokus

De har miljöfrågan i fokus

Det finns ingen tvekan om att Kyrkornas second hand i Troxhammar ligger rätt i tiden. Förutom att skänka större delen av vinsten till den verksamhet som drivs av årets mottagare av Nobels fredspris, har de också huset fullt av ”Årets julklappar”. Dessutom har de precis tagit emot kommunens miljöstipendium.

Den 13 december tog Kyrkornas second hand i Troxhammar emot kommunens miljöstipendium. Förutom det ekonomiska tillskottet på 30 000 kronor, är det också en hedervärd utmärkelse som tilldelats.

– Vår verksamhet bygger på de tre grundstenarna hållbarhet, bistånd och miljö. Miljöaspekten har alltid varit en viktig faktor och vi ser att den blir allt viktigare även för våra kunder. Inte minst efter den här sommaren märker vi att medvetenheten ökar. I år hör vi hur många till och med kan tänka sig att köpa julklapparna second hand, vilket också ”Årets julklapp”, det återvunna plagget, vittnar om, säger Erika Jarander, föreståndare för verksamheten som drivs av Mälarökyrkan, Ekerö pastorat och Färingsö församling.

Annons

Sedan starten för åtta år sedan har verksamheten tjänat ihop sju miljoner kronor som gått direkt till olika välgörenhetsprojekt runt om i världen. Den största delen går till Panzisjukhuset i Kongo, vars chefsläkare Denis Mukwege var en av året mottagare av Nobels fredspris.

– De största intäkterna står klädförsäljningen för och man kan verkligen göra fynd här. Vi är väldigt måna om att allt ska vara helt och rent som vi säljer, berättar Erika Jarander.

Så med hjälp av mälaröbornas skänkta saker lyckas Kyrkornas second både främja miljön och göra en rejäl insats för olika biståndsprojekt. Dessutom har volontärverksamheten en viktig social funktion för det åttiotal personer som varje vecka hjälper till att fylla butiken, plocka bort sådant som inte blivit sålt samt möta kunder och gåvogivare.

– Vi har fantastiska volontärer som arbetar hårt och är duktiga på att inkludera dem som är nya. Många har egna ansvarsområden och det gör att vi kan hålla den fräscha känslan som vi tycker är viktig att ha.

Kommunens stipendium ser Erika Jarander som ett fint kvitto på att det de gör är värdefullt på många sätt.

– Vad pengarna ska gå till vet vi dock inte än. Vi har en speciell beslutsordning när det gäller vad vi skänker våra pengar till och ännu har vi inte hunnit att fatta beslut om det.

LO BÄCKLINDER

Läs också