De riktar arbetet utåt

De riktar arbetet utåt

Som ett led i arbetet med att bli mer och mer öppna mot samhället och inspirera de intagna till att välja ett bättre liv när de kommer ut, har Mälaröarnas två anstalter gjort anpassningar av de dagliga sysselsättningarna. Idag tillverkas både vackra, personliga keramikföremål och måttbeställda möbler som kan köpas av allmänheten.

I ”hallen” på Färingsöanstalten är det febril aktivitet. Ett gäng kvinnor monterar backventiler, ett par andra putsar koncentrerat på keramikföremål och en kvinna sitter vid en vävstol och väver en matta med trasor gjorda av Kriminalvårdens uttjänta textiler. Ytterligare en kvinna syr blå-vitrandiga förkläden med stor precision i ett rum strax intill.

Sedan början av sommaren har sysselsättningsverksamheterna både här och på Svartsjöanstalten som ligger strax intill, fått nya inriktningar. Förutom de traditionella monteringsarbetena har ett stort urval av hantverksprodukter vuxit fram. En del görs på uppdrag från större anstalter, annat görs efter beställning från intagna eller personal och ytterligare en del görs för försäljning till allmänheten.

– Den obligatoriska sysselsättningen har två syften. Dels är det en behandlingsinsats som ska inspirera de intagna, lära dem något nytt och skapa struktur, dels ska det minska straffets skadeverkningar, berättar Oskar Ellegård, produktionschef och fortsätter:

– Många av de intagna har ingen som helst erfarenhet av att arbeta. Att få producera något som man är stolt över kan lyfta självförtroendet och göra stor skillnad.

Annons

Tanken är att de intagna ska ha lärt sig något nytt under strafftiden och för att kunna anpassa sysselsättningen utifrån egna intressen och önskningar, har variationen på arbetsuppgifter utökats.
Några hundra meter bort i Svartsjöanstaltens produktionshall, är det också full fart. Som komplement till anstaltens jordbruks- och parkskötselverksamhet finns här ett snickeri. Grunden i verksamheten är montering av lastpallar, men här skapas också snygga vilstolar i ek, gedigna vitmålade trädgårdsmöbler och många andra hantverksprodukter i trä och betong. Även här finns ett stort beställningssortiment.

Vid flera tillfällen har anstalterna deltagit i mässor och marknader för att möta civilsamhället och skapa intresse för produkterna som de gör.

– Det här är bara ett embryo till hur vi vill jobba och vi fortsätter utveckla verksamheten hela tiden. Ambitionen är att vi ska ha nya försäljningstillfällen framöver och drömmen vore att ha en egen gårdsbutik som vem som helst kunde komma och handla ifrån, säger Oskar Ellegård.

LO BÄCKLINDER

Fakta Färingsö- och Svartsjöanstalten:
Färingsöanstalten är en behandlingsanstalt för kvinnor. Den har 55 platser i säkerhetsklass 2 och 3 (högst är klass 1)
Svartsjöanstalten är en anstalt för män med 51 platser i säkerhetsklass 3.
Båda anstalterna är belägna i Svartsjö.

Läs också