De vill minska mödradödligheten

De vill minska mödradödligheten

För ett par veckor sedan kom Charlotta och Eric Boström från Träkvista hem från sina andra volontärresa för att leverera ambulansmotorcyklar till Kenya. Ett engagemang som har givit dem både nya perspektiv på livet och mängder av minnesvärda ögonblick.

Både Charlotta och Eric är såväl resvana som rutinerade mc-förare, men det finns ingen tvekan om att deras senaste motorcykelresor gjort oförglömliga intryck. Minnena duggar tätt när de berättar om upplevelser de haft under sina resor till Kenya där de varit med och levererat motorcykelekipage som ska användas för att transportera födande kvinnor till sjukhus.

Annons

Men allt började för fyra år sedan på en helt annan kontinent.

– Jag fick förfrågan om att åka med en biståndsorganisation till Nepal efter jordbävningen där för några år sedan. De upplevelserna jag fick där var väldigt starka och när jag kom hem pratade jag och Charlotta om hur vi skulle kunna göra skillnad och hjälpa utifrån våra förutsättningar. Till slut hittade vi detta projektet som vi engagerade oss i, berättar Eric.

Tillsammans driver de ett företag som arbetar med produktutveckling och tillverkning, bland annat inom det medicinteknisk området och har ett hundratal anställda. Inledningsvis bytte de personalens julklappar med en ekonomisk gåva till organisationen Eezer och fick stor positiv respons från personalen. Därefter har engagemanget ökat och de har kunnat använda sin egen och de anställdas kompetens för att utveckla både ambulansmotorcyklarna och den ideella verksamheten vidare. Idag stöttas de både praktiskt och ekonomiskt av såväl organisationer och företag som privatpersoner.

Annons

Till grund för verksamheten ligger FN:s utvecklingsmål som handlar om att minska mödradödligheten radikalt fram till 2030.

– Många av de afrikanska mödrarna är omskurna och därför får de ofta väldigt komplicerade förlossningar och dessutom är kvinnorna många gånger för unga för att få barn, förklarar Charlotta.
Svårtillgängliga byar, dyrt med bränsle och svårt att få tag i reservdelar till bilar gör att lösningen med mc-ambulanser fungerar väl där det är långt till förlossningskliniker.

Så här långt har Eezer levererat ett femtontal ekipage till Kenya bland annat och fler är på väg till andra afrikanska länder. Till exempel har årets fredspristagare Denis Mukwege beställt två motorcyklar till sitt sjukhus för våldtagna kvinnor i Kongo.

– När vi har varit på plats har vi själva kört ut motorcyklarna till byarna och vi har haft otroligt fina möten på vägen. På många ställen har de aldrig ens sett vita människor och vi väcker mycket uppmärksamhet när vi kommer, säger Charlotta.

Hon och Eric berättar om de många gånger strapatsrika resorna i oländig terräng, men också hur mycket glädje och tacksamhet som de möts av när de kommer fram till de olika platserna.

– Vi får träffa byäldste, läkare, politiker och många andra viktiga personer, men också skolbarn och unga kvinnor som åkt med ambulansen när de ska föda, säger Eric.

LO BÄCKLINDER

 

Läs också