De vill skapa en samlingsplats

De vill skapa en samlingsplats

Den 29 maj tillträder de nya ägarna till Kaggeholms slott. Nu håller de som bäst på med att smida planer för vad som ska hända på området. Än så länge är det enda som är säkert att de vill skapa en samlingsplats för människor.

– Vi vill göra detsamma som vi gjort i våra tidigare projekt och det är att skapa en plats där människor kan bo, verka och besöka. Det vi vill är att bidra till att skapa en samhällsstruktur och vårt syfte är att här ska kunna genomföras små och stora idéer i projektform, säger Olle Larsson, vd på Sisofys som köpt hela området av Pingströrelsen som ägt det sedan 1942.

Annons

Tidigare har Sisofys bland annat köpt, rustat upp och utvecklat Wenngarns slott i Sigtuna, där det idag finns 500 bostäder och det planeras för lika många till. Dessutom har själva slottsbyggnad som var fallfärdigt vid köpet, fått nytt liv, med hyresgäster som bedriver livfulla verksamheter med allt från bageri till konferensverksamhet.

Stolt visar Olle Larsson runt på Kaggeholmsområdet som är 29 hektar stort och inrymmer ett 30-tal byggnader. Här finns förutom de ståndsmässiga slottsbyggnaderna, även Pingströrelsens folkhögskola vars lokaler blir tillgängliga om först ett år då skolan flyttar. Här finns också ett bostadsområde med villor, elevhem och en grupp hus som egentligen är ihopfällbara nödbostäder som skulle skickas till katastrofområden, men hamnade här på slottsområdet istället.

Annons

När Olle Larsson får frågan om vad som kommer hända på området och med byggnaderna framöver, har han mycket att berätta men inget entydigt svar.

– Vi har redan haft ett samverkansmöte med helgöborna och det kommer bli fler. Dessutom har vi möten med kommunen, entreprenörer och andra verksamma i kommunen som har idéer om vad som kan hända här. Just nu inventerar vi vad det finns för behov och hur vi ska kunna bidra till att tillgodose dem. Vem vet, det kanske blir äldreboende, historieberättande i någon form eller ett företagscentrum, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte att vi själva kommer att driva någon verksamhet här, men det finns en lång lista på människor som har idéer som de vill förverkliga. Dem vill vi nu bjuda in till dialog för att kunna fylla området med liv.

Han har redan påbörjat ett arbete med att dokumentera Kaggeholms historia i bokform, något som han gjort även med de tidigare stora bygg- och utvecklingsprojekt som Sisofys genomfört.

– Jag är otroligt fascinerad av områdets mer än 2000-åriga historia. Först och främst är det den anrika Helgöhistorien med boplatser från vikingatid, sen har vi ett slott från 1700-talet och sen allt det som växt fram sedan Levi Petrus köpte området mitt under brinnande världskrig, berättar Olle Larsson och pekar ut det hus som Levi Petrus byggde till sig själv.

Han berättar att han själv är tidigare munsöbo och har en stark känsla för kommunen och landskapet som han tycker är viktigt att bevara. Men mest av allt verkar han tycka om riktigt stora utmaningar.

– Det roliga är själva processen och att göra saker som är utmaningar. Svårt är roligt, enkelt är tråkigt, säger han som en sammanfattning av hur han och kollegorna i företaget tänker.

LO BÄCKLINDER

Läs också