”Den levande dalen”

”Den levande dalen”

Vårens sista utställning på slottsgalleriet bär titeln ”Den levande dalen” och här handlar det om Ekebyhovsdalen.

”Den levande dalen” är en fotoutställning av Gunilla Lindberg och Mia Malcyone.

Ekeröbon Gunilla Lindberg har minst sagt många strängar på sin lyra. Hon har arbetat som kulturskribent, redaktör, journalist, informatör inom kultursektorn, är utbildad arkeolog och etnolog. Hon fotograferar mycket, är fågelskådare och vill bevara kommunens fina kultur- och naturmiljöer. Gunilla är också för många bekant som engagerad kommunpolitiker och har varit kulturnämndens ordförande i många år. Men utställningen är inte politisk. Syftet med den är att visa på den unika miljö som Ekebyhovsdalen, slottsmiljön och Jungfrusundsåsen är.

– Utställningen tar inte ställning för och emot. Vi vill visa upp de natur- kulturvärden som finns i området, sedan får besökarna själva bilda sig en uppfattning, säger Gunilla Lindberg och fortsätter:

– Det finns en rad dokument som kommunen tagit fram där det visserligen står att dalen ska hållas öppen, men detta efterlevs inte. Nya aktiviteter tillkommer ständigt och området naggas i kanten, säger Gunilla. Hon ställer ut sina fotografier som skildrar både djur-, natur- och kulturmiljön. Tillsammans med bilderna finns hennes krönikor som hon skrivit under åren om området. Hon gör utställningen tillsammans med Mia Malcyone som tidigare bott på Ekerö. Mia Malcyone har en gedigen konstnärlig- och grafisk utbildning, har arbetat som grafisk formgivare och fotograf åt olika tidningar och byråer och har även arbetat som konstnär och varit verksam i New york under många år.

– Mia Malcyone är proffs. Hennes bilder och mina kommer att komplettera varandra och våra bilder kommer inte att delas upp utan hänga tillsammans i de fyra rummen med mina texter till. Vill väva samman fotografering, digital teknik, måleri, återbruk och collage, berättar Gunilla Lindberg.

Vernissagen äger rum 26 maj och utställningen fortsätter sedan som sommarutställning, undantaget perioden 6 juli till och med 6 augusti då slottet är stängt.

EWA LINNROS

Läs också