Deras app ska rädda relationen

Deras app ska rädda relationen

Med hjälp av en ny mobilapp får par ett verktyg för att stärka sina relationer. Appen är utvecklad av de två gällstaöborna Anna Fredin och Lisa Lööf tillsammans med TV-psykologen Fredric Bohm.

Beteendevetaren Anna Fredin har tillsammans med sin kollega och digitala produktutvecklaren Lisa Lööf och samarbetspartnern, psykologen och parterapeuten Fredric Bohm (bland annat känd från TV-programmet ”Gift vid första ögonkastet” reds. anm.) startat företaget Weway, som ligger bakom appen.

– När jag säger att det är en app, då ser många framför sig att man ska sitta med näsan ner i varsin mobiltelefon. Så är inte fallet. Funktionen är egentligen mer som en samtalsledare som för människor närmare varandra, berättar Anna Fredin.

Annons

Hon beskriver hur tanken om att man ska träna sin sociala hälsa såväl som sin fysiska, ligger bakom idén.

– Det finns väldigt många verktyg för att hjälpa människor att träffas, men sen är det som att allt ska lösa sig själv. Det finns aldrig några beskrivningar av hur den där sagan ska få ett lyckligt slut. Relationen är inte bara två individer utan allt det som finns mellan dem i form av värderingar till exempel, säger hon.

Genom appen får man möjlighet att först identifiera sina individuella värderingar för att sedan kopplas ihop med sin partner och skapa gemensamma värderingar och framtidsvisioner.

– Den hjälper en att komma fram till vad man vill uppnå gemensamt och bli överens när det gäller till exempel vardagsliv, ekonomi, intimitet eller vilka värden man vill se i omvärlden.

Annons

Genom att bygga in notiser och aktiva reflektioner har skaparna också ökat möjligheten till att användarna efterlever sina nyvunna insikter, vilket många gånger kan vara en svårighet.

En första version av appen finns nu tillgänglig där man köper appar men utvecklingen fortsätter och i september kommer man nå ut på en bredare marknad.

Anna, Lisa och Fredric har också besökt kommunens öppna förskolor under den senaste tiden för att berätta om sin app.

– När man blir föräldrar för första gången är det en given tidpunkt för många par att prata ihop sig om vilka värderingar de har och hur de vill vill att framtiden tillsammans ska se ut.

LO BÄCKLINDER

Läs också