Diktläsning i stallmiljö

Diktläsning i stallmiljö

Den 80-åriga radioinstitutionen Dagens dikt gjorde en miniturné under P1:s kulturvecka och besökte bland annat Färingsö ridskola den 25 april. Både människor och hästar fick sig då en ovanlig kulturupplevelse.

Det var en förtätad stämning i stallet när skådespelerskan Sofia Berg-Böhm läste dikten ”Landet som icke är” av Edith Södergran iförd tjock halsduk och lovikavantar. Till och med ponnyn Yrsa som fick stå nära mikrofonen och lyssna tycktes hålla andan. Inspelningen var ett led i Sveriges radio P1:s litteraturvecka då ”Dagens dikt” gav sig ut på en miniturné till olika arbetsplatser runt om i Mälardalen.

Allt började med att personalen på en bilverkstad i Kista lade upp en film på sociala medier där de visade hur de varje dag avbryter sitt arbete prick klockan tolv för att stå samlade och lyssna på dagens dikt. Det gav upphov till idén om att flytta ut inspelningen av diktläsningarna till några olika arbetsplatser.

– Jag satt och körde traktor och lyssnade på P1:s kulturnytt, när jag hörde att de sökte arbetsplatser att besöka och tänkte direkt att det skulle vara roligt om de kom hit, berättade Elin Lindgren Östlund, Färingsö ridskola.

På plats i traktorn skaldade hon ihop rimmet ”Vi tycker inte bara om hästar och att mocka skit, vi vill även att dagens dikt ska komma hit”. P1 nappade och ett par veckor senare lastade de in sändningsutrustning i stallet och riggade en tillfällig studio. Personal och besökare slöt upp i stallgången och lyssnade andäktigt till diktläsningen som började prick klockan 12 och pågick i cirka fem minuter inklusive ett musikstycke och en avannonsering.

– Jobbar man med hästar tillbringar man mycket tid med det praktiska och det ger ju en ännu större anledning till en stunds eftertanke. Men det finns en sinnlig dimension kring hästarna och alla som har varit med dem vet att det är lyriskt, sa Elin Lindgren Östlund och fortsatte:

– Vi vill ju att även stallen ska vara en del av samhället och det här är mitt sätt att visa att även vi hästmänniskor har flera dimensioner.

Både radions team och ridskolans personal var efteråt överens om att det var en annorlunda och minnesvärd stund som de upplevde i stallet tillsammans med kanske 100 000 lyssnare ute i landet.

– Det här var verkligen en upplevelse. Jag är hästtjej sedan gammalt och den här miljön och dofterna gav mig en extra känsla, sa Sofia Berg-Böhm.

 

LO BÄCKLINDER

Läs också