Drönarförare fick åka polisbil

Drönarförare fick åka polisbil

Stölder, inbrott och fordonsbränder har präglat polisens arbete på Mälaröarna under den senaste tiden. En man som körde drönare över Drottningholms slott föranledde också en utryckning.

– Den 16 juni greps en man vid Drottningholms slott för brott mot skyddslagen. Han hade flugit över slottet med en drönare och det får man inte göra eftersom det är ett skyddsobjekt, berättar Stefan Berg, kommunpolis.

Annons

Han kan också berätta om allehanda stölder och inbrott som varit runt om på Mälaröarna under de senaste två veckorna. Svartsjö slott hade inbrott genom ett krossat fönster den 7 juni och hyresgäster blev av med en hel del tillhörigheter, i Sandudden och i Svartsjö har det varit både inbrottsförsök och stölder av däck, åkgräsklippare och en moped. På ett av ställena har tjuvarna lagt ut en stor sten på gången för att se om ägarna är bortresta. Ett knep som är vanligt förekommande i många olika variationer.

– Konsum vid Fårhagsplan i Stenhamra har anmält inbrott i sitt blomstertorg av en man och en kvinna, vilket syns på en övervakningsfilm. De stal ett sextiotal växter. I försäljningskassan nedanför slalombacken har det också varit inbrott och tjuvarna kom över verktyg, drönare och datorer bland annat.

Stefan Berg passar på att uppmana mälaröborna att hjälpas åt med att hålla koll på varandras hus när de åker bort under sommaren. Att klippa gräs, hänga tvätt och tömma brevlådan åt varandra, är bara några av de sätt man kan använda sig av för att förvilla potentiella tjuvar.

När det kommer till kommunens yngre medborgare upprepar Stefan Berg de uppmaningar som alla de som arbetar nära ungdomarna, givit under senaste tiden.

– Hjälps åt med att hålla koll på platser där ungdomar rör sig och varna andra föräldrar om du ser något som ser misstänkt ut. Kommunen rapporterar att de är väldigt oroliga för utvecklingen och att det även har börjat smyga sig in heroin på Mälaröarna. Allt fler personer utifrån söker sig också hit, till platser där ungdomar samlas, vilket man kan misstänka har med drogförsäljning att göra.

Ett par lite mer udda anmälningar har också kommit in till polisen under perioden.

– En anmälan om nedskräpning har kommit in från Björkviksvägen i Färentuna. Någon har låtit ett stort fartygsvrak driva in till land på platsen. Från Drottningholm har också en anmälan om en försvunnen person kommit in. En man som deltog i en busstur har avvikit från gruppen och inte gått att finna, men förhoppningsvis är det ett frivilligt val.

LO BÄCKLINDER

Läs också