Dumpning av avfall och andra brott

Dumpning av avfall och andra brott

Miljöbrott, skottlossning och narkotikabrott – senaste veckorna har varit förhållandevis händelserika och dramatiska på Mälaröarna.

Från olika platser i kommunen har läsare hört av sig och berättat att de hittat dumpade sopor i naturen. I många fall rör det sig om rester efter renoveringar, då både vitvaror, byggmaterial och isolering hittas i högarna.

– Det är förbjudet att tippa avfall på det här sättet och definitivt ett nedskräpningsbrott och kanske även ett miljöbrott, berättar Matti Rönnqvist, kommunpolis.

Han kan dock konstatera att trots att det är ett allvarligt brott och bör anmälas till polisen, så har de inte fått särskilt många anmälda fall under senaste tiden.

– Den 5 maj skedde också brott som är rubricerat som försök till mord eller dråp, på Färingsö. En husägare upptäckte att någon försökte göra inbrott i huset och det uppstod ett slagsmål där husägaren blev nedslagen.

Inbrottstjuven försvann från platsen och när husägaren senare hittade honom, drog han fram ett vapen och avlossade flera skott.

– Det finns en misstänkt till brotten, konstaterar Matti Rönnqvist.

Han kan också berätta om att en person greps på valborgsmässoafton, misstänkt för narkotikabruk och narkotikainnehav.

– Vi träffade på ett ungdomsgäng vid Träkvistaskolan som satt och drack öl. Det visade sig att en av dem även hade 25 gram marijuana på sig som vi beslagtog.

Ytterligare en narkotikarelaterad händelse skedde utanför ICA i Skå under slutet av april då en person köpte någon form av tabletter, vilket observerades av en utomstående som larmade polisen.

Den första maj annonserade också Missing People att de hittat den person som försvann i samband med en fest på Gällstaö på nyårsafton, hittats död i just det området.

LO BÄCKLINDER

Läs också