EIK och Skå IK startar samarbete

EIK och Skå IK startar samarbete

Ekerö IK och Skå IK arbetar nu för ett bredare samarbete mellan klubbarna och ishockeysektionerna har redan tagit fram ett program för hur det ska gå till.

Björn Osberg, ordförande i Skå IK har varit engagerad i klubben i många år. Först som pappa då han hjälpte till med både fotboll och ishockey. I samband med att Allhallen byggdes, engagerade han sig ytterligare i rörelsen.

– Det fanns någonting mellan Skå och Ekerö och det är det berömda diket. Men inte bara det, det fanns i folks skallar. ”Nej, de där på andra sidan kan man inte…”, så ruskade man lite på huvudet och det förekom rent skitsnack helt enkelt.  Jag var sedan borta från klubben några år. När jag kom tillbaka kände jag väldigt tydligt att det här levde vidare. Så jag och  Nicklas Lindersson, ordförande för Ekerö IK satte oss ner och pratade om vad vi tillsammans kunde göra åt det, berättar Björn Osberg.

Annons

På den vägen är det och nu har arbetet kommit igång på olika fronter. Klubbarna har en hel del uppgifter gemensamt som de idag gör var och en för sig. Det handlar om administration, drift av anläggningarna, båda klubbarna har problem med för lite ledare och med att vissa lag inte fylls upp.

– Om vi då lägger ihop det här, var växer vi och var kan vi ha en ekonomisk fördel av det? Jo, vi kan ha gemensam administration, gemensamma ekonomiredovisningar, vi kan växla med vaktmästarna så att exempelvis Ekerö IK:s vaktmästare kommer och jobbar hos Skå. Vi kan ta vara på varandra när vi får personalbrist, säger Björn Osberg.

Finns det en stolthet hos de två klubbarna som gör att ett samarbete kan ta emot?

– Ja det gör det. Vi håller på och bryter barriärer och jag tror att det största motståndet är inom fotboll och ishockey, utan att jag ska peka ut någon särskild. Men det är befästa föreningsdelar som har varit starka, svarar Björn Osberg.    

Det handlar däremot inte om att de två klubbarna ska slås samman till en klubb. Samarbetet är tänkt att det ska röra alla sektioner och ishockeysektionerna har redan tagit fram ett program för hur det ska gå till. Exempelvis kan man växla mellan olika årsgrupper när det gäller att få ihop lag.

– Vi har fyra killar i åldersgruppen 07 i Skå och på Ekerö har man elva stycken. Ja då flyttar vi de fyra från Skå och så bildar vi ett starkare team. Tänker vi så på alla årskullar klarar vi av alla åldersgrupper på det sättet, förklarar Björn Osberg.

Vad händer då med derbymatcherna, blir det inga sådana?

– Jo det blir det, men några kommer att försvinna. Men alternativet om vi inte gör detta samarbete, blir att många slutar eller går till någon klubb utanför kommunen. Vi vill ju rädda ungdomarna och ha dem kvar. Vi har ju faktiskt fostrat väldigt många duktiga idrottstjejer och killar härute, säger Björn Osberg och tillägger:

– Jag och Nicklas, vi måste låta vår idé om det här partnerskapet sippra igenom organisationen. Vi måste prata för kulturen att vi ska ta vara på varandra.

EWA LINNROS

Läs också