Ekebyhovsskolan till final i Schackfyran

Ekebyhovsskolan till final i Schackfyran

Den 2 juni spelar klass 4A från Ekebyhovskolan riksfinal i Schackfyran i Västerås. I distriktsfinalen som hölls i Globen i april, kom de på andra plats bland över 100 lag.

– Alla tre fjärdeklasserna från Ekebyhovskolan deltog i distriktsfinalen, men det var 4A som gick vidare till riksfinalen, berättar klassens lärare Anita Hansson.

Det är nu tredje gången som en av hennes klasser gått till final i Schackfyran, vilket hon tror beror på att hon tidigt introducerar schackspelande bland sina elever. Hon tycker att schack är ett viktigt komplement till skolundervisningen.

– Det hjälper till både med att utveckla tänkandet och koncentrationen samt att det analytiska tänkandet som man använder lägger en bra grund för matematiken. Jag ser att de här förmågorna utvecklas väldigt bra när mina klasser har börjat spela schack och att eleverna får mycket lättare att sitta still och koncentrera sig.

Och eleverna är inte sena att nappa på möjligheten att spela spel på skoltid.

– De tycker att det är jätteroligt att spela och så fort vi är färdiga frågar de när de får spela nästa gång. De tänker inte på att det är undervisning, säger Anita Hansson som berättar att skolan även köpt in ett stort schackspel med sandfyllda pjäser för skolgården.

Nu laddar klassen för fullt för att ge Sveriges övriga schackspelande fjärdeklassare en rejäl match i Västerås den 2 juni.

– Det är viktigt att så många elever som möjligt är med i finalen. Den som vinner sin match får tre poäng, men även om man förlorar får man en poäng, så därför är det angeläget att så många som möjligt är med.

LO BÄCKLINDER

Läs också