Ekendals förskola fyller femtio

Ekendals förskola fyller femtio

Det var fullt med glada barn och mycket firande när Ekendals förskola firade 50-årsjubileum den 16 maj. Nu kunde de visa upp en verksamhet som inte hade många gemensamma nämnare med hur den såg ut när den startade 1968.

”Lärarinnor till attack för daghem” – rubriken från Dagens nyheter 22 mars 1967 är kraftig. I artikeln kan man läsa om en grupp kvinnliga lärare från Ekerö som krävde barnomsorg till sina egna barn, men som fick nej från kommunalnämnden om att rusta upp en lokal där verksamheten kunde drivas. Istället hänvisade kommunen till det nya daghem som skulle byggas året efter. Den kom att döpas till Ekendahls förskola efter det röda torpet som låg på platsen tidigare.

Annons

I år fyller förskolan 50 år och i personalgruppen är det Bettan Jinneklint som med sin 47-åriga bana, har varit där längst och kan berätta mest om hur tiderna förändrats.

– Tänk, den målsättning som fanns från början var formulerad som att ”barnen ska ha det bra när föräldrarna arbetar”. Nu har vi både förskolans mål, kommunens mål och en läroplan att rätta oss efter, säger hon.

Bettan Jinneklint har en ocean av minnen och reflektioner att ösa ur. Hon visar de små pampuscherna (ytterkängor i gummi, reds. anm.) som användes för att hålla barnen torra om fötterna om de någon enstaka gång trotsade regnvädret och gick ut i vattenpölarna.

– Sedan har ju synen på barn förändrats väldigt. På den tiden trodde man inte att barn kunde klara av så mycket, men idag har vi en annan barnsyn och kunskap, säger hon.

På 60- och 70-talet var det också vanligt med många barn som var mellan 6 och 9 månader gamla i spädbarnsgrupperna, då föräldraledigheten inte var längre än så. På avdelningarna stod spjälsängar på rad och det värmdes välling och serverades barnmatspuré vid måltiderna. Bettan tycker också att det har blivit en stor skillnad i hur föräldrarna förhåller sig till förskoleverksamheten.

– De har blivit mycket mer medvetna och ställer helt andra krav. Förr var de bara glada att det fanns någonstans som barnen kunde vara när de var på arbetet. Likaså har yrkesrollen förändrats och idag ägnar hon och kollegorna en stor del av sin arbetstid åt dokumentation och planering.

Annons

Utökningen av barngrupperna är också något som hon lyfter fram. Ända in på 80-talet kunde en grupp på två förskollärare och två barnskötare ha hand om en barngrupp på 12 barn. Spädbarnen krävde givetvis mycket skötsel, men även de större barnen togs om hand av mycket personal.
50-årsfirandet blev en hejdundrande fest som pågick i strålande solsken en hel dag. Teater, barnuppvisningar och utställningar visades för nuvarande barn på förskolan med föräldrar och syskon och det var även öppet hus för allmänheten. Det gav möjlighet till alla de mängder av barn och pedagoger som haft förskolan som en fast punkt tidigare att komma tillbaka och se hur den utvecklats. Något som Bettan Jinneklint uppskattade.

– Jag träffar ofta på människor på Ekerö som hälsar glatt, både sådana som har varit här som barn och deras föräldrar. Ibland behöver jag lite ledtrådar, men sedan brukar jag komma ihåg. Nu händer det till och med ganska ofta att det kommer mor- och farföräldrar till nuvarande förskolebarn och berättar att deras barn gått här som små.

LO BÄCKLINDER

 

Läs också