Ekerö körvecka 10 år

Ekerö körvecka 10 år

Den 9 augusti var det finalkonsert i Storkyrkan för Ekerö körvecka, som i år firar tio år. Med anledning av det har kommunens före detta kulturchefen Lennart Lundblad intervjuat intitativtagaren och den konstnärliga ledaren Kerstin Baldwin Sterner.

Kerstin, du är kyrkomusiker, organist och körledare, verksam i Ekerö församling sedan 2008. Ditt körprojekt Ekerö körvecka firar tio år, vad är Ekerö körvecka?

– Det är en sommarvecka då man får vistas i vackra Ekerö kommun och sjunga tillsammans med andra hängivna körsångare hela dagarna. Man övar, umgås, utvecklas som sångare, lär sig nya sånger och får framföra två fina konserter innan avslutningsfesten tar vid.

Hur fick du idén till Ekerö körvecka, varifrån kom inspirationen?

– Körsångare är ett hängivet släkte. Man knepar och knåpar och slår nästan knut på sig för att få tid till alla övningar, extraövningar, konserter och resor. Detta parallellt med att övriga livet pågår med allt vad det innebär. Så när sedan sommaren och semestern kommer och man faktiskt skulle ha tid för att sjunga, då ligger all ordinarie körverksamhet nere. När jag för elva år sedan började arbeta på Ekerö och upplevde hur vackert där är, fick idén fastare form. Sedan fick jag mycket hjälp av dig under din tid som Ekerö kommuns kulturchef då vi hade tät kontakt under skapandeprocessen. Det var helt avgörande att ha någon att bolla med och inspireras tillsammans med.

När du ser tillbaka, vad ville du åstadkomma, blev det som du tänkte dig?

– Ja, det måste jag nog säga, även om idén inte var helt glasklar från början. Vi har ju provat oss fram under de här tio åren, men formen idag tycker jag är jättebra.

Det har hunnit bli många sångare och artister som deltagit i körveckan. Kan du ge några exempel.

– Körveckan har haft förmånen att samarbeta med många inspirerande artister, till exempel Nils Lindberg, Olle Lindberg och Agnes Lindberg, Piret Rips Laul, Steve Dobrogosz och Anna Christoffersson, Monica och Karl-Axel Dominique, Elise Einarsdotter och Magnus Lindgren för att bara nämna några. Nu till tioårsjubileet kommer vi att sjunga ur Duke Ellingtons ”Sacred Concerts” och sånger ur The Real Groups repertoar. Med oss då har vi inga mindre än Katarina Henrysson som var med och startade The Real Group och sjöng med dem i 32 år och organisten Johannes Landgren som spelat mycket Duke Ellington i olika sammanhang.

Har du några särskilda minnen från de gångna körveckorna som du vill dela med dig av?

– Det är alltid lika inspirerande att få vara med om processen från första körövning till färdig konsert på fem dagar. Med en körövning i veckan, som under terminerna är det vanliga sättet att arbeta, skulle den processen ta många veckor. Det händer fort när man kan jobba så här koncentrerat och det har förstås varit absolut fantastiskt att ha fått samarbeta med dessa underbara solister och tonsättare.

Och hur ser planerna ut för Ekerö körvecka de kommande tio åren?

– Det vet bara Gud.

LENNART NILSSON

Läs också