Ekerö TK:s nye chefstränare

Ekerö TK:s nye chefstränare

Marcus Fritz är nyligen hemkommen efter sex och ett halvt år i USA, där tennisen varit i fokus. Nu är han åter på hemmaplan och har börjat som chefstränare på sin hemmaklubb Ekerö TK.

I USA spelade Marcus tennis och studerade på Utah state university som är en division-1-skola.

– Jag spelade tennis och pluggade någonting som heter exercise science som handlar om hur kroppen fungerar, lite förutbildning till fysioterapeut, doktor och liknande, framförallt hur kroppen fungerar inom sporten, berättar Marcus.

Efter fyra års tennisspelande, fortsatte han som tränare för skolans lag.

– På collage i USA får man bara spela fyra år, sedan måste man byta sport. Men då fick jag stipendium för att jag tränade laget.

Marcus reste hem, men beslutade sig för att återvända till USA och jobbade vidare på skolan, samtidigt som han arbetade på en akademi som tränare. Därefter styrde kosan till New Jersey utanför New york och till tränarjobb på Navesink country club, där han arbetade till och med februari.

– Sedan åkte jag hem och har jobbat som timanställd tränare här på Ekerö TK och på Smedslättens TK.

Men nu är han alltså Ekerö TK:s nye chefstränare, något som känns extra roligt för Marcus eftersom det är här han en gång började spela tennis, närmare bestämt vid fem års ålder.

– Det känns otroligt kul och spännande, lite som att cirkeln är sluten. Jag är tillbaka hemma och jag känner verkligen med hjärtat för klubben. Då orkar man göra det där lilla extra och det blir bara roligt i-stället för att det blir extrajobb.

Klubben har idag cirka 600 medlemmar, varav 350 är barn och 250 är vuxna.

– Vi planerar att växa ännu mer, både på bredden och spetsen och vi har många nya projekt som drar igång nu, berättar Marcus.

Ett av dessa är ”Alla på banan” som är ett tennisprojekt för skolorna på Mälaröarna. Det är klubbens ordförande Sofia Tillström som tagit initiativet till detta och projektet vänder sig till barn i årskurs två. Sofia inspirerades av ett projekt som heter ”Alla på grus” och drivs utomhus på andra ställen i Sverige (utomhusbanor på grusunderlag, reds anm.).

– Intresset har varit jättestort och under hösten har vi 300 andraklassare som kommer för att få prova på att spela tennis under två timmar. Alla som deltagit får sedan ett erbjudande om att spela ytterligare två timmar gratis i grupp med tränare. Därefter får alla en möjlighet att delta i vår ordinarie verksamhet genom vårt subventionerade koncept, berättar Sofia.

Tanken är att alla kommunens andraklassare ska få delta, men det kommer att ske stegvis för att få det hela att gå ihop med både tränare och tider i hallen. De första skolorna som deltar blir Ekebyhovskolan, Närlundaskolan, Birkaskolan, Sanduddens skola och Träkvista skola.

I våras startade även projektet ”3T”– Träna tennis tillsammans, där barn och föräldrar tränar tillsammans med lekfulla övningar med rörelse och bollhantering. Projektet blev mycket lyckat och rullar vidare också denna säsong. Lite senare i höst blir det juniortävlingar i SO Tour, vars initiativtagare och projektledare är Anders Heimklo, Tennis Stockholm. Tävlingarna är framtagna för att stimulera de barn i tennisskolan som redan är tävlingsinriktade samt för alla som vill känna på hur det känns att tävla i tennis.

SO Tour består av cirka 500 tävlingar som genomförs på lokala tennisklubbar runt om i Sverige för barn i åldrarna 6 till 12 år. Tävlingarna har blivit en populär tävlingsform som växer snabbt och är nu Sveriges största tennisturnering.

En annan del av verksamheten är vuxentennisen och intresset här ökar med nya anmälningar var och varannan dag. Klubben har också rekryterat nya tränare till hösten.

– Vi har fått in ett väldigt intressant team med Rebecca Poikajärvi. Hon är exproffs kan man nästan säga. Vi har även fått in en kille från Australien som har jobbat för australiensiska tennisförbundet. Sedan har vi en person till på gång som jag inte kan avslöja vem det är ännu, men vi kommer att bli ett väldigt ungt tränarteam. Vi ska se till att få så mycket energi i hallen så att folk ska känna att tennisen är det bästa de gör på sin dag. Det är så kul med tennis och en sport som man kan ägna sig åt hela livet, oavsett ålder, säger Marcus.

EWA LINNROS

Läs också