Ekeröbo blev ”Årets läkemedelsprofil”

Ekeröbo blev ”Årets läkemedelsprofil”

Initiativtagaren till Sveriges största diabetesforum Jacob Ahlsson​ från Ekerö, har utsetts till ”Årets läkemedelsprofil 2017”.

Mälaröbon Jacob Ahlsson får utmärkelsen för att ha utvecklat forumet ”Livet och diabetes” till det i särklass största sociala mediet för människor med diabetes i Sverige.

– Diabetes är en av våra största folksjukdomar. Vi har sett att bloggforumet ”Livet och diabetes” gör sjukdomen lite mindre ensam och att följare verkligen uppskattar att få tips och höra om erfarenheter från andra personer med diabetes, berättar Jacob Ahlsson.

”Livet och diabetes”, finns dels som en blogg, dels en Facebooksida och startade år 2016 av Jacob Ahlsson och hans kollegor på Roche Diabetes Care i Sverige, där Jacob är chef.

Forumet har i dag 100 aktiva bloggare och nästan 27 000 följare. Här skriver bloggarna om sin vardag med att leva med diabetes. Här beskrivs exempelvis hur en semesterresa är betydligt krångligare för en diabetiker än en ”vanlig” person. Att ta sig igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen med tvåhundra nålar och vätska (insulin) i såväl det egna som alla medresenärers handbagage, är inte helt problemfritt.

– Diabetes är en tuff och utlämnande sjukdom och vi såg i början av förra året att det fortfarande inte fanns en mötesplats online där hela vardagen med diabetes fick komma fram. Så ett sådant forum ville vi bidra till, säger Jacob Ahlsson.

Utmärkelsen ”Årets läkemedelsprofil” delas ut årligen av läkemedelsmarknaden för att uppmärksamma energiska nytänkare som gjort kreativa insatser på läkemedelsområdet.

Juryns motivering till ”Årets läkemedelsprofil 2017” lyder:

Bloggforumet ”Livet och diabetes” har under Jacob Ahlssons ledning sedan starten våren 2016 utvecklats till den i särklass största communityn för människor med diabetes i Sverige. Årets pristagare har visat på den enorma förändringskraft som finns i att lyhört skapa något tillsammans med patienter.”

– Visst är jag som initiativtagare mycket hedrad över att få utmärkelsen, men det är alla fantastiska kollegor, samarbetspartners, skribenter och följare som gör bloggen möjlig. Vår vision är att alla som lever med diabetes ska leva så obegränsat som möjligt. Tack vare den stora mängd erfarenheter och tips som delas i forumet blir vardagen så mycket enklare för så många, säger Jacob Ahlsson.

EWA LINNROS

Läs också