Ekeröbo misshandlad

Ekeröbo misshandlad

Stölder och inbrott fortsätter runt om på Mälaröarna och i vissa avseenden ökar de även. Dessutom har en tragisk dödsolycka inträffat då en person gick genom isen i Svartsjö. Nyligen inträffade också en misshandel i samband med vad man tror var en förberedelse till inbrott.

Någon gång under natten mellan den 22 och 23 februari har någon brutit upp dörren till en lokal på Bryggavägen, Ekerö där man bland annat tillgripit datorer och mobiltelefon till ett okänt värde.

På morgonen den 26 februari upptäckte en person på Gräsåkervägen att någon varit inne i hans företagsbil och tillgripit verktyg till ett okänt värde. Det var dock ingen åverkan på bilen.

– Det som kan vara värt att tänka på, är att man alltid kontrollerar att bilen är låst när man går därifrån. Det förekommer att tjuvarna använder sig av störningssändare, vilket gör att bilen inte låser sig. Man tror att man låst men det har man inte. Känn gärna efter att bilen verkligen är låst när man lämnar den, säger Elise Berlin, kommunpolis.

Annons

Runt lunchtid samma dag upptäckte några vittnen att en äldre man gått igenom isen på Färingsö. Polis och ambulans kom till platsen men mannens liv gick inte att rädda.

– Det här är verkligen väldigt sorgligt. Ha full utrustning med för att kunna ta er upp om olyckan är framme och försäkra er om att isen håller innan ni ger er ut. Ta det säkra före osäkra och var heller aldrig ensam.

Elise Berlin berättar också om att båtmotortjuvarna har börjat komma igång för säsongen.

– Jag pratade med min kollega Hans Kempe, som är specialist på brottsförebyggande arbete gällande stölder och inbrott och hans tips är att om man vill minska risken att bli av med båtmotorn, kan man antingen montera bort kåpan på motorn, ta bort drevet eller ta bort propellern. Det kan även vara bra att märka upp motorn. Glöm inte heller att låsa släpet om du har båten på trailer.

De här faktorerna tillsammans kan göra att tjuvarna låter bli att stjäla motorerna då det bli svårt att sälja dem vidare.

– Det är otroligt tråkigt att man inte ska kunna få ha sina saker ifred, men så länge det är så, ska vi inte göra det lätt för tjuvarna. Sist men inte minst är en viktig parameter att ha bra belysning vid båtarna, säger Elise Berlin.

Den 1 mars skedde också en dramatisk händelse på Ekerö. En man såg att det gick fyra personer runt grannens hus på Siltgränd och blev orolig för att personerna rekade för inbrott. Han filmade och konfronterade personerna som blev upprörda och jagade mannen. De fick tag på honom och misshandlade honom samt tog hans mobiltelefon. Nu pågår utredning som är rubricerad som rån.

LO BÄCKLINDER

Läs också